commentaar

De afschaffing van de dividendbelasting is een verkeerd middel voor een goed doel

In het regeerakkoord wordt maar liefst 1,4 miljard euro uitgetrokken om de dividendbelasting af te schaffen. (foto ter illustratie) Beeld ANP XTRA
In het regeerakkoord wordt maar liefst 1,4 miljard euro uitgetrokken om de dividendbelasting af te schaffen. (foto ter illustratie)Beeld ANP XTRA

Het is wellicht vreemd te moeten constateren dat in een en dezelfde week nieuwe aanwijzingen opduiken dat Nederland internationaal opererende bedrijven fiscaal wel erg soepel behandelt (om het zacht uit te drukken) en tegelijkertijd nieuwe fiscale douceurtjes ontwikkelt in de hoop bedrijven langer binnen de landsgrenzen te houden.

In het regeerakkoord wordt maar liefst 1,4 miljard euro uitgetrokken om de dividendbelasting af te schaffen. Een bedrag dat volledig ten goede zal komen aan de buitenlandse aandeelhouders van bedrijven, omdat Nederlandse particulieren in de praktijk geen dividendbelasting betalen. De grote vraag is nu of deze maatregel, in het licht van verhoging van de btw en andere lasten verzwarende maatregelen van de nieuwe coalitie, een te rechtvaardigen maatregel is.

Nederland heeft een zeer open en een zeer op het buitenland gerichte economie. De vestiging van internationaal gerichte bedrijven is voor welvaart en werkgelegenheid van het allergrootste belang. Het is geen weggegooid geld om daar in te investeren. De algemene stelling dat elke euro gestoken in het aanmoedigen van bedrijven om naar Nederland te komen beter had kunnen worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld minder huurverhoging, of dat beter de btw niet kan worden verhoogd, is je reinste flauwekul.

De wereld en Nederland veranderen snel. Concurrentieverhoudingen tussen landen veranderen dientengevolge ook snel. Dat vraagt om een alert vestigingsbeleid. Niet in het belang van bedrijven die het al goed hebben, maar in het belang van de Nederlandse welvaart en de werkgelegenheid van vele duizenden werknemers.

Dat wil nog niet zeggen dat afschaffen van de dividendbelasting nu de beste weg is. De maatregel is daarvoor veel te ongericht. Er zijn in de Kamer al veel alternatieven geopperd, gericht op hetzelfde doel van werkgelegenheidsgroei en -behoud.

De politieke discussie zou zich op deze vragen moeten concentreren: is het beoogde doel een juist doel en wordt elke daaraan bestede euro goed besteed?

Dat organisaties dan wel bedrijven voor een instrument, in dit geval afschaffen van de dividendbelasting, hebben gepleit in de formatie, is volkomen irrelevant. Al wordt het wat anders mocht ooit blijken dat een bedrijf de politiek trachtte te chanteren met een dreigement te vertrekken.

Helaas staan de laatste vragen te zeer centraal in het huidige politieke debat. Met als groot risico dat de dividendbelasting toch wordt afgeschaft en wellicht veel werkzamere maatregelen niet meer voorkomen in de overwegingen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Dossier commentaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden