De affaire-Hulscher

Wie afgelopen maandag onvoorbereid naar het nieuwe programma ’Pauw & Witteman’ keek, snapte er waarschijnlijk helemaal niets van. Wat is er aan de hand met Mariska Hulscher? Waarom is haar scheiding zo’n hot issue dat daarover in het bijzijn van Wouter Bos gesproken moet worden? En waarom noemde Albert Verlinde haar in ’RTL Boulevard’ ’een hoer die zich als een ster gedraagt’?

Laten we daarom bij het begin beginnen: wie is Mariska Hulscher? Mariska Hulscher (42) is van huis uit een juriste die veel tv-programma’s heeft gepresenteerd, met name over mode en uiterlijk. Daarnaast is ze een enthousiaste BN’er die makkelijk te porren is voor een verschijning op een rode loper of een vernissage. En ze heeft een redelijk turbulent liefdesleven, wat haar interessant maakt voor de bladen.

Begin juni trouwde ze met tv-regisseur Ary Schouwenaar (voor de volledigheid: hij is de ex van presentatrice Myrna Goossen). Zoals wel vaker gebeurt, werden de trouwfoto’s aan één tijdschrift gegund, de glossy Jacky. Volgens sommigen is hiervoor betaald, maar volgens Hulscher kreeg ze er geen cent voor. De huwelijksreis naar Bali kreeg het stel aangeboden door roddelblad Story, in ruil voor wat gelukkige kiekjes ter plekke. Ook al niets uitzonderlijks in showbizzland. Al iets opmerkelijker was het dat Mariska na twee maanden besloot van haar kersverse echtgenoot te scheiden - toen de Story met de vakantiefoto’s nog in de schappen lag! Dat daarover de bladen vol zouden staan was natuurlijk weer niet meer dan voorspelbaar. Maar de genadeloze manier waarop met Hulscher werd afgerekend was toch wel even schrikken. Wat had ze nou precies misdaan, in de ogen van het show-bizzjournaille?

De redenatie is als volgt: als je de vrolijke momenten in je leven breed uitmeet in de bladen en financieel profiteert van je bekendheid, dan moet je ook met de ellende over de brug komen als het zover is. En als je dat niet doet, tja, dan ben je in de woorden van Verlinde een callgirl, een prostituee. Beetje kort door de bocht, maar er zit een soort wrede logica in. En toch: als die waarheid nou vreselijk pijnlijk en privé is, iets waarop je niet wilt worden aangesproken bij de bakker, is het dan niet een beetje cru om iemand tot volledige openheid van zaken te dwingen? Hulscher weigert er iets over te zeggen, ook bij Jeroen Pauw en Paul Witteman hield ze daarover haar mond. Wel dreigde ze Albert Verlinde met niet nader gedefinieerde stappen.

RTL Boulevard is in meerdere opzichten de spil in dit showbizzdrama. Op de website van het programma kunnen we lezen dat Ary Schouwenaar kapot is van verdriet, dat hij nog steeds van Mariska houdt en dat hij haar daarom alles vergeeft en zich houdt aan de afspraak die de exen maakten om niet uit de school te klappen. Dat weten ze bij RTL Boulevard uit de eerste hand, want Schouwenaar werkt als regisseur bij het programma.

Hulscher is ook een paar keer aangeschoven bij Albert Verlinde, om haar visie te geven op trends en mode. Dat is eigenlijk het werk van Irene van der Laar, ooit de beste vriendin van Hulscher. Begin dit jaar berichtte het Algemeen Dagblad dat Van der Laar het niet pikte dat Hulscher op haar stoel ging zitten. De innige vriendschap tussen de twee dames was plotsklaps over. En als we Albert Verlinde mogen geloven heeft Hulscher wel meer vijanden gemaakt in de showbizzwereld: „Ik heb veel reacties gehad van bekende Nederlanders die blij waren dat er eindelijk eens iemand is die de waarheid durft te zeggen”, zei hij een dag na zijn pittige uitspraken op tv tegen de website Sterrenstek. En inderdaad, ook Patty Brard en Gerard Joling hebben al publiekelijk afgerekend met Hulscher. Het flitshuwelijk lijkt de ideale aanleiding om Hulscher een lesje te leren.

Steun is er gelukkig ook, uitgerekend van een andere ex van Mariska, Bert Hulscher, de man wiens achternaam ze nog steeds draagt. Hij maakt zich met name zorgen over de twee dochters die hij met Mariska heeft en ook over het zoontje van Ary Schouwenaar. Die zijn inderdaad weer de dupe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden