Wilders-zaak

De advocaat van Wilders houdt zijn konijn in de hoge hoed

Wilders naast zijn advocaat, dinsdagochtend in de rechtbank.Beeld ANP

Loopt de strafzaak tegen Geert Wilders om zijn ‘minder-Marokkanen-uitspraak’ opnieuw vertraging op? Zijn advocaat schermt met een potentieel cruciale, maar onwillige getuige. Een ‘ruis-strategie’, zo moppert het Openbaar Ministerie.

Advocaat Geert-Jan Knoops liet begin deze maand via de Telegraaf weten dat een ambtenaar heeft verklaard dat in 2011 toenmalig minister Ivo Opstelten bij het Openbaar Ministerie aandrong op vervolging van Geert Wilders. Dat zou een belangrijke troef zijn in de strijd van Wilders om aan te tonen dat het proces, waarin hij eerder door de rechtbank werd veroordeeld vanwege zijn ‘minder-Marokkanen-uitspraak’, politiek gemotiveerd is.

Dinsdagochtend verklaarde Knoops tijdens het hoger beroep in deze zaak dat de ambtenaar deze uitspraak, vastgelegd bij een notaris, niet wil toelichten in een normaal getuigenverhoor bij de rechtbank. Hij is volgens Knoops teruggeschrokken van recente berichten over de strenge aanpak van klokkenluiders. Enkele uren daarvoor maakten RTL en deze krant bekend dat de Belastingdienst een klokkenluider op non-actief heeft gezet. De enige mogelijkheid die Knoops nog ziet, is dat alle partijen via de notaris een lijst aanvullende vragen aan de anonieme ambtenaar stellen.

Knoops kaartte vorig jaar bij het Haags gerechtshof aan dat er in 2014 contact was geweest tussen het ministerie en OM over de vervolging. Het hof besloot daarna om oud-minister Opstelten, diens destijds betrokken topambtenaren en toenmalig OM-baas Herman Bolhaar achter gesloten deuren te horen. Daaruit blijkt volgens Knoops dat Opstelten zich in ieder geval bemoeide met de aangiftes die destijds tegen Wilders werden gedaan. De oud-minister verklaarde immers dat hij zich ‘zorgen maakte of iedereen wel aangifte kon doen’.  Daarnaast wil Knoops nog een extra reeks ambtenaren laten horen.

Het Openbaar Ministerie interpreteert de extra verhoren juist heel anders. Bolhaar heeft volgens het OM duidelijk verklaard dat de minister destijds alleen maar werd geïnformeerd over de zaak ‘zodat hij het niet in de krant hoefde te lezen’. Formeel is de minister van justitie politiek verantwoordelijk voor de organisatie van het OM. “Alleen het OM is verantwoordelijk voor de vervolging in een specifieke zaak”, zo citeerde de advocaat-generaal  (aanklager bij het hof) uit de getuigenis van Bolhaar. 

De getuigenis van een anonieme ambtenaar uit 2011 zegt volgens het OM niets over eventuele inmenging van de minister drie jaar later. De ambtenaar werkte toen niet meer op het ministerie. Als Opstelten het al gezegd zou hebben, zou dit eerder in de ‘politieke arena’ thuishoren en niet in de strafzaak. De advocaat-generaal ziet geen heil  in het opsturen van een vragenlijst aan deze getuige.

Het OM vindt dat Knoops een ‘ruis-strategie’ hanteert en wil graag door met de inhoudelijke zaak. Wilders werd eind 2016 door de Haagse rechtbank schuldig gevonden aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, maar hij kreeg geen straf. Hij ging in hoger beroep net als het Openbaar Ministerie. De aanklager vindt dat de PVV-leider wel een straf moet krijgen.

De drie raadsheren in het Haagse gerechtshof nemen vanmiddag een beslissing over de verzoeken van Knoops. Ze moeten op hun tellen passen, eerder wraakte Knoops met succes hun voorgangers toen die niet genoeg hadden gemotiveerd waarom ze geen extra onderzoek in deze zaak wilden.

Lees ook:

Portret van Geert-Jan Knoops

De advocaat van Geert Wilders formuleert academisch en behoedzaam, maar krijgt veel gedaan en lijkt alomtegenwoordig in de Nederlandse rechtbank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden