De Achttien / J.M.Vlijm (1918-1999)

De gereformeerde Jan Marinus Vlijm was bijna tien jaar, tot 1958, zendingspredikant speciaal voor het werk onder de Chinezen op Midden-Java. Tegen zijn zin moest hij terug naar Nederland, als gevolg van de onrust in Indonesië. Bij zijn terugkeer in Rotterdam hield hij een weemoedig getinte preek, waarin hij zich over de Rotterdamse hoofden heen tot de Chinezen in Indonesië richtte.

Hij werd evangelisatiepredikant in Voorburg. In die rol werd hij welkom geheten door zijn Rotterdamse collega E. Pijlman - later ook een van de Achttien. Die verzekerde hem dat de Chinezen het ginds best zouden rooien zonder de Nederlanders. Vlijm dacht daar zo het zijne van. Hij vond de Chinese kerk in Indonesië nog erg jong en impulsief. Dat was haar charme, maar het had ook gevaarlijke kanten. ,,De kerk heeft rust nodig en die komt door de wetenschap'', meende hij.

Vlijm was een echte geleerde van calvinistische snit. Hij schreef in 1956 een kritisch proefschrift over Karl Barth. Toen hij toetrad tot de Achttien was hij nog evangelisatiepredikant in Voorburg, maar in 1964 werd hij studentenpredikant in Leiden en als zodanig redacteur van het vernieuwende gereformeerde maandblad Voorlopig.

De laatste jaren voor zijn emeritaat in 1982 was hij verbonden aan de theologische faculteit van de Vrije Universiteit. Opvallend was een studie naar pluriformiteit in de kerk. Hij aanvaardde dat binnen de kerk verschillende inzichten legitiem waren, maar ze moesten elkaar niet wederzijds uitsluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden