De Achttien / J.H. Sillevis Smitt (1897-1975)

Henk Sillevis Smitt kreeg al in 1921, nog niet eens afgestudeerd, het verzoek van de minister van Marine om een rapport te maken over de geestelijke verzorging voor de jantjes. Hij maakte daarvoor een reis van acht weken met het pantserdekschip Zeeland. Sillevis Smitt was een deftig personage. Hij vond het eigenaardig dat je het in de gereformeerde kerken niet tot bisschop kon brengen.

In de jaren twintig was hij de eerste gereformeerde dominee in het Gooise Laren en drie jaar later vertrok hij naar Indië. In 1941 ontbood de regering in Londen hem om de geestelijke verzorging van wat er restte van de Nederlandse strijdkrachten op poten te zetten. Na enkele jaren had Sillevis Smitt achttien vlootpredikanten bij elkaar en zelf werd hij de hoofdvlootpredikant. Hij reisde in die functie de hele wereld af.

Toen de Achttien naar buiten traden, was Sillevis Smitt al jaren met pensioen. Hij woonde weer in Laren en preekte her en der in het land. Hij hield van Laren, maar met de gereformeerde kerken in het algemeen, met de structuur hield hij moeite. Aan vergaderingen had hij een broertje dood.

Zijn collega Ph. Stoffels schreef in het In Memoriam over een vroom man: ,,Hij kende de verzoeking van de ijdelheid. Daarom heeft hij geweigerd memoires te schrijven, hoewel hij over veel kon vertellen. Na zijn zeventigste verjaardag preekte hij niet meer: dat moesten de jongeren doen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden