De achterkant van het gerecht
Koken zonder afval achter te laten? Bijna onmogelijk. Fotografe Marin Leus illustreerde haar kookboek met foto's van de plastic resten.
Fotografiestudente Marin Leus (22) laat haar zelfgemaakte kookboek met de titel 'Linke soep' op haar computer zien. Het is geen boek met plaatjes waarvan het water je in de mond loopt. In plaats daarvan staat naast elke receptbeschrijving een afbeelding van het gebruikte afvalmateriaal.
Ze maakte haar werk voor een groepstentoonstelling van derdejaars fotografiestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Het thema van de tentoonstelling was strijd. Het consumeren en de belasting voor het milieu is Leus' persoonlijke strijd.
Natuur en milieu hebben haar altijd al beziggehouden, maar sinds een jaar kijkt Leus bewust welke stempel ze zelf drukt op haar leefomgeving. Ze werd vegetariër en afgelopen herfst veganist. "Sommige mensen vinden me te serieus. Ze zeggen: 'daar moet je niet zo over nadenken. Je bent student en nog zo jong'." Maar Leus denkt daar toch anders over. "Deze manier van leven vind ik fijn."
Aan de totstandkoming van haar alternatieve kookboek is een proces van een paar maanden vooraf gegaan. Het onderwerp wist ze al, alleen de vorm nog niet. "Het moest gaan over het gemak waarmee mensen producten kopen en vervolgens de verpakking weer gedachteloos weggooien. Consumenten laten een enorme berg plastic afval achter.
Het ging haar niet meteen om een boek. "Ik keek naar wat ik allemaal weggooide, hield een dagboek bij en besloot een maand zonder afval te leven. Dat was erg moeilijk. Zomaar een broodje kopen op het station ging niet. Iedere woensdag kocht ik mijn boodschappen zonder verpakking op de biologische markt."
Leus vroeg familie en vrienden om hun afval op te sparen. Uiteindelijk stond haar kamer vol vuilniszakken met verpakkingsmateriaal. Eerst stalde ze het afval uit, maar alleen een stilleven daarvan zag ze niet zitten. "Dan is de relatie met het eten weg." Dus ging ze op zoek naar recepten die bij het verzamelde afval pasten. Per recept zette ze borden en soepkommen met lege verpakkingen op de foto in plaats van het gerecht zelf.
Ze liet zich ook door documentaires en boeken inspireren. Zo hoorde ze van de Nederlander Arjen Ulrich die al anderhalf jaar zonder afval leeft. Hij houdt een blog bij over zijn levenswijze. Ook las ze het boek 'No impact man' van Colin Beavan. Hij probeert een jaar lang zijn invloed op het milieu te minimaliseren. Zelf zal Leus in de toekomst ook proberen minimaal vervuilend te leven. "Ik wil bijvoorbeeld mijn eigen moestuin. Het lijkt me prettig om zelfvoorzienend te zijn."
De fotografe heeft al aardige reacties gehad, vooral van geestverwanten. Afval-geheelonthouder Arjen Ulrich gaat de recepten uit het kookboek van Marin Leus zonder afval proberen te koken en zet het verslag daarvan op zijn website. Zeventien mensen hebben het boek besteld. "Wie weet kan ik mijn werk op meer openbare plekken tonen, want liefst richt ik me op mensen die nog niet zoveel met het onderwerp duurzaamheid hebben. Dan kunnen ze er op een speelse manier kennis mee maken."
Het kookboek 'Linke soep' is te bestellen via de website van Marin Leus: www.marinanke.com.
undefined