De Achterhoek heeft een nieuw statussymbool

amsterdam – De Achterhoek heeft een nieuwe schouwburg. Deze staat in Doetinchem, ’hét centrum van het Achterhoekse culturele netwerk’, zegt Henk Raben. Hij is de directeur van de nieuwe schouwburg Amphion, die gisteren officieel door koningin Beatrix werd geopend.

„De oude schouwburg was te oud, niet groot, diep en hoog genoeg”, zegt Raben. Het nieuwe gebouw, met twee zalen van 860 en 300 stoelen, is ontworpen door Mecanoo Architecten in Delft. Raben verwacht 120.000 bezoekers per seizoen. Van deze bezoekers kwam voorheen ongeveer twee derde van buiten Doetinchem.

Raben ziet de grote schouwburgen in Nijmegen en Arnhem niet als concurrenten. „Naast het professionele programma, is er een rijk amateursleven van artiesten uit de omgeving. Al twintig jaar is het open podium een groot succes. Iedereen die een kunstje kan doen, mag optreden. Het publiek bepaalt wie er wint.”

Doetinchem is met 57.000 inwoners de dichtstbevolkte stad in de Achterhoek. Het project heeft in totaal dertig miljoen euro gekost. De gemeenten Bronckhorst, Montferland en Oude IJsselstreek betaalden enkele miljoenen, de provincie Gelderland zeven miljoen en de rest kwam van de gemeente Doetinchem en van sponsors.

Met een gemeentelijke subsidie van negen ton per jaar en een ’gewillig’ Achterhoeks publiek, voorziet Raben geen financiële problemen. „Het bouwen van een theater is een kunst, maar de exploitatie is een nog grotere kunst”, weet hij.

Wethouder Loes van der Meijs (VVD, cultuur) in Doetinchem, ziet Amphion als belangrijke culturele aanvulling, maar ook als ’vestigingsfactor’. „Een schouwburg is een statussymbool en vanuit die optiek is het belangrijk voor bedrijven en mensen die zich hier willen vestigen”, vindt de wethouder.

De manier waarop Amphion tot stand kwam – ’binnen het budget’ – is typisch voor de Achterhoek, aldus Van der Meijs: „Op deze ’niet lullen, maar poetsen-mentaliteit’ mogen de Achterhoekers heel trots zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden