De achilleshiel van encyclopedie Wikipedia

John Seigenthalers maag draaide zich om toen hij in zijn 'eigen' biografie las dat hij betrokken was bij de moorden op John F. Kennedy en diens broer Robert Kennedy. Het stond er toch echt. Op Wikipedia, de webencyclopedie waar iedereen mee wegloopt.

John Seigenthaler, 78, was in de jaren zestig van de vorige eeuw assistent van Robert Kennedy. Zijn resumé op Wikipedia wist ook nog even te vermelden dat hij 13 jaar in de voormalige Sovjet-Unie had gewoond.

De Amerikaan Seigenthaler was geschokt en sommeerde Wikipedia de laster uit de encyclopedie te verwijderen. Na vier maanden ging Wikipedia overstag, maar wel pas nadat de krant USA Today een stuk schreef over de valse aantijgingen tegen Seigenthaler.

Wikipedia ontpopt zich het laatste jaar meer en meer als platform voor het in diskrediet brengen van personen. Soms grof, soms subtiel. De kersverse paus Benedictus XVI kreeg in de internetencylopedie een afbeelding vergezeld van Darth Vader, het kwaadaardige hoofdpersonage uit de filmreeks 'Star Wars'.

Sinds Wikipedia, www.wikipedia.org, in 2001 werd gelanceerd, is het aantal artikelen - en bezoekers - enorm toegenomen. De Engelstalige versie telt momenteel ruim 800000 artikelen. De Nederlandse ruim 100000. Wikipedia kent inmiddels enyclopedieën in tien talen. Iedereen kan artikelen toevoegen of wijzigingen voordragen. En juist deze toegevoegde waarde blijkt de achilleshiel van Wikipedia.

Dat erkent inmiddels ook oprichter Jimmy Wales. Deze week verkondigde hij dat anonieme inzenders niet meer zo anoniem mogen blijven. Zij dienen zich te registreren. Wie nu op Wikipedia naar de bron of auteur zoekt van een artikel, doet dat tevergeefs.

Wikipedia noemt zich 'neutraal'. Er vindt echter geen controle plaats op de inhoud van de artikelen. Moderatoren bij Wikipedia controleren wie wijzigingen aanbrengt. Maar niet wat. Wie zich nu registreert kan nog steeds naar hartelust feiten verdraaien of verfraaien.

Dat merkte onlangs nog een aantal webloggers. Diskjockey Adam Curry dichtte zich op Wikipedia een grotere rol toe in het verhaal over podcasting dan in werkelijkheid het geval was. Curry omarmde al in een vroeg stadium deze vorm van radio. Podcasten is radio-op-verzoek op internet. De dj veranderde de zin “Podcasting was developed, according to Curry in 2004“ in “Podcasting was developed thanks to Adam Curry...“. Toen Curry kort daarop werd aangesproken door webloggers die achter zijn malversatie waren gekomen, bood de dj meteen excuses aan. ,,Ik wilde de paragraaf alleen herschrijven.“ Wat Curry in zijn ijver was vergeten, is dat van elk artikel de geschiedenis is op te vragen wie wat en wanneer een aanpassing pleegde.

Het is echter het enige sterke punt van de methodiek waarmee Wikipedia zich bedient. Een valse naam en e-mailadres zijn snel verzonnen. Wie zich met een valse identiteit registreert, kan nog steeds ongegeneerd stukken toevoegen. Seigenthaler liet zich in het artikel in USA Today ontvallen dat de 'nieuwe media vandaag de dag wordt bevolkt door vandalen die een giftige pen hanteren'. Hij had voor deze boodschap echter wel de 'oude' media nodig.

copy paste

Wikipedia begon in 2001 in de Verenigde Staten als een vrij toegankelijke encyclopedie. Dat is het tot op heden nog steeds. Wikipedia heeft tot doel informatie aan een ieder beschikbaar te stellen op internet.

De gratis encyclopedie werkt in tegenstelling tot Microsoft Encarta (encarta.msn.com) zonder redactiem maar is afhankelijk van vrijwillige moderatoren. Op de Engelstalige Wikipedia en in andere talen (waaronder het Fries) staan momenteel meer dan 2,5 miljoen artikelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden