De aarde heeft recordkoorts

null Beeld anp
Beeld anp

Het laatste jaar sneuvelden heel wat klimaatrecords. Het is warmer dan ooit, de zee staat nog hoger, nooit was er meer vervuiling en van het ijs is opnieuw minder over. Dat blijkt bij het jaarlijkse doktersbezoek van de aarde, het State of the Climate-rapport.

Cyrille Klaassen

De data in het onderzoek zijn afkomstig van 413 wetenschappers uit 58 landen. Een gigantische studie dus. De vier belangrijkste records die sneuvelden:

Het CO2-gehalte in de lucht
Het kwaad begint met de stijging van de CO2-concentratie in de lucht. Omdat we onverminderd fossiele brandstoffen blijven verbranden, neemt die alsmaar toe. In 2014 ging het om gemiddeld 397,2 ppm, een record. Waarbij ppm staat voor parts per million, zeg maar het aantal deeltjes CO2 per miljoen deeltjes in de atmosfeer.

null Beeld NOAA Climate gov
Beeld NOAA Climate gov

De gemiddelde temperatuur
Een hogere CO2-concentratie zorgt op zijn beurt weer voor een hogere temperatuur. De warmte wordt immers geabsorbeerd door de CO2-deeltjes en kan dus niet wegvloeien uit de dampkring.

Gevolg: ook de temperatuur in 2014 was wereldwijd hoger dan ooit. Maar liefst twintig Europese landen meldden het afgelopen jaar een recordwarmte. In Afrika, Azië en Australië werden de temperatuurrecords nét niet overtroffen.

null Beeld NOAA Climate gov
Beeld NOAA Climate gov

De temperatuur van de oceanen
Net als op land, wordt het ook op zee warmer. 93 procent van de CO2 die de atmosfeer in wordt gepompt, wordt door de oceanen geabsorbeerd. U raadt het al: zowel aan als onder het wateroppervlak was het in 2014 warmer dan ooit.

Het is inmiddels zelfs zo erg, dat het opwarmen van oceanen en zeeën niet meer te stoppen is. Zelfs als we stante pede zouden stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, dan nog zouden oceanen en zeeën blijven opwarmen. Dan hebben we het over de komende eeuwen, en misschien zelfs millennia.

null Beeld NOAA Climate gov
Beeld NOAA Climate gov

De zeespiegel
De steeds warmer wordende oceanen zorgen er ook nog eens voor dat de zeespiegel hoger is dan ooit. Sinds 1993 steeg de zeespiegel al met ruim 6 centimeter, een stijging van 0,4 millimeter per jaar.

Zowel het drijfijs als het ijs aan de polen smolt gestaag verder. 2014 was het 31ste opeenvolgende jaar waarin de totale hoeveelheid ijs op onze planeet afnam. Gemiddeld leverde elke ijsberg sindsdien ruim 18 meter aan hoogte in.

null Beeld NOAA Climate gov
Beeld NOAA Climate gov

Ziek
In hun conclusie vergelijken de onderzoekers de aarde met een chronisch zieke patiënt. Voor de nabije toekomst verwachten ze meer van hetzelfde, zelfs als de patiënt de juiste medicijnen krijgt toegediend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden