Zelfgemaakt

De aardbeien drive-in van Jan en Birgitte aan de A50, daar rijd je voor om

De drive-in staat aan de A50 in het Brabantse Uden.

Jan en Birgitte van den Elzen willen dat iedereen weer de echte verse Hollandse aardbei kan proeven. Je trekt ze zo uit hun automaten. Of haalt ze bij hun drive-in.

De ‘foodcourt’ van het Brabantse Uden is een terrein aan de A50 dat een McDonald’s, een Kentucky Fried Chicken en een Subway rijk is. Pal daartegenover, aan de overkant van de snelweg, staat een andere drive-in. Bij ‘Drive-in J&B’ kunnen mensen terecht voor een bak aardbeien van Jan (65) en Birgitte (60) van den Elzen. Vanuit dit container-achtige gebouwtje verkopen de Van den Elzens van april tot december hun aardbeien in allerlei verschijningsvormen: “Aardbeiensmoothies, aardbeien met verse slagroom, zelfgebakken wafels met aardbeien”, somt Birgitte op. “Aardbeienijs, aardbeienjam, en onze beroemde aardbeien met chocola. We plukken ze met steeltje, dopen ze in Belgische chocolade, en laten ze stollen op folie met onze merknaam - zo krijgen ze een J&B-stempel in de chocolade. Mensen rijden er speciaal voor om.”

De aardbeien groeien een paar meter verderop, in 3 hectare kassen. De Van den Elzens doen alles zelf, met hulp van 20 tot 45 man personeel. “In het voorjaar plukken we de bloemen uit de moederplanten, zodat er uitlopers ontstaan, dat zijn stekjes die als veters uit de moederplant groeien”, legt Jan van den Elzen uit. “In juli planten we die stekjes in het veld. Begin september, wanneer er een korte dag is, denkt de plant ineens: hé, het wordt winter, ik moet nu snel bloemen gaan maken, anders overleef ik het niet. Die bloemen bereidt hij voor, binnen in zich - je ziet ze niet.” Vlak voor de winter haalt Jan de plantjes uit de grond, en zet ze in een vriescel. “Op dat moment stoppen ze met groeien, en begint hun winter. Die duurt net zo lang tot ik ze er weer uithaal, dan beginnen meteen de aardbeien te groeien. Na ongeveer acht weken kunnen we plukken.”

Extra rijp 

Het dilemma van de aardbeien- teler is de voortdurende strijd tussen houdbaarheid en smaak, legt hij uit. “Supermarkten en winkeliers willen aardbeien zonder drukplekjes die nog een paar dagen in het schap kunnen liggen. Telers moeten de aardbeien dus plukken als ze nog een beetje hard en niet helemaal rood zijn.” Met de kleur komt het altijd wel goed; als ze een paar dagen liggen, worden ze vanzelf dieprood. “Maar zodra ze zijn losgetrokken van de moeder, stoppen ze met suikers maken.” Birgitte: “Zo zonde! Straks denken mensen dat de Hollandse aardbei maar weinig smaak heeft.”

Om het tegendeel te bewijzen, begon het echtpaar twintig jaar geleden met verkoop aan huis. “We telen er een speciaal ras voor, Eve’s Delight”, zegt Jan. “Zoet met een frisse smaak en een klein zuurtje dat je voelt aan de zijkant van je tong en onder je oren. We laten ze langer hangen dan de aardbeien die naar de veiling gaan - ze mogen lekker rijp worden.”

Ze tikten een oude krokettenautomaat op de kop, en boden hun bakjes aardbeien daarin aan. Dat was een grapje, maar werd zo’n succes dat de oude automaat negen jaar geleden plaats maakte voor een professionele automatiek die de aardbeien kan koelen. Ze zetten half Uden op z’n kop door een rotonde te adopteerden en daarop drie levensgrote aardbeien te plaatsen, en vergrootten hun faam nog verder toen ze vorig jaar hun drive-in aan de snelweg openden. Jan, uitkijkend op een 45 meter hoge reclamemast met de gele ‘M’: “Daar een grote aardbei op te zetten, dát zou mooi zijn.”

Meer info op Facebook: @AardbeienDrivein. aardbeienvanjanenbirgitte.nl

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben. Lees andere afleveringen op trouw.nl/zelfgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden