OpinieZorgfraude

De aanpak van zorgfraude hoeft niet te wachten op een nieuwe wet

null Beeld

Met de bestrijding van fraude kunnen gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars nu al beginnen. Ga bij nieuwe zorgaanbieders actiever op zoek naar signalen van mogelijke fraude, adviseert Roberto Tessaro, accountmanager publieke sector bij Graydon, een bedrijf voor financiële analyse.

Jaarlijks wordt voor zo’n 100 miljoen euro gefraudeerd in de zorg. Om deze fraude beter het hoofd te kunnen bieden, is een wetsvoorstel in de maak met strengere regels voor nieuwe zorgaanbieders. Het duurt echter nog tot zeker 2021 voordat deze wet een feit is. Toch kunnen betrokken instanties nu al de handschoen oppakken.

In de zorg is het makkelijk frauderen. Door gebrek aan toezicht, regels en screening kunnen malafide aanbieders ongestoord hun gang gaan. Het probleem is zo omvangrijk dat het OM onlangs de noodklok luidde omdat het onvoldoende capaciteit heeft om de zorgfraude aan te pakken.

Minister De Jonge werkt aan een wetsvoorstel dat strengere kwaliteitseisen en een vergunningsplicht oplegt aan nieuwe zorgaanbieders. Ook wordt de Wet Bibob, die integriteit toetst, van toepassing op vergunningstrajecten in de zorg. Stuk voor stuk goede maatregelen om nieuwe aanbieders te screenen en waar nodig te weigeren. Maar voorlopig verandert er in de praktijk niets: het duurt nog een tijd voordat een definitief wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ligt en strengere maatregelen van kracht worden.

Vroegtijdig signalen herkennen

Nu al kunnen gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars actie ondernemen. De aanpak begint immers bij het vroegtijdig herkennen van fraudesignalen. Anticiperend op de nieuwe wet moeten zij bij de inkoop van zorg bij nieuwe aanbieders nu al grondig onderzoek doen. Bij veel van de fraudegevallen zijn namelijk patronen te herkennen die met een simpele screening boven tafel te krijgen zijn.

Zo blijkt uit onderzoek dat zorgfraudeurs buitengewoon hoge winsten boekten – gemiddeld 20 procent ten opzichte van de gangbare 3 procent winst. Ook blijkt dat zorgfraude vaak wordt gepleegd door bestuurders met een strafblad – in 57 procent van de gevallen. Maar ook persoonlijke holdings met opvallende jaarcijfers, betrokkenheid bij eerdere faillissementen en doorstarts of bestuurders met meerdere zorgaanbieders op hun naam, komen bovengemiddeld vaak voor.

Wanneer instanties op voorhand kritisch op deze signalen gaan letten, zijn malafide zorgaanbieders sneller te herkennen en kan fraude worden voorkomen. Ditzelfde zien we al gebeuren bij de Bibob-wetgeving en de aanpak tegen fraude en witwaspraktijken bij horecagelegenheden. Er is dus geen enkele reden om hier in de zorg nog langer mee te wachten.

Lees ook:

Een kerstboom aan bv’s: hoe de top van Privazorg ‘creatief’ omging met de regels

Bij Privazorg is meer mis dan eerder naar buiten kwam. De miljoenen euro’s die ze aan het zicht wilden onttrekken, passen in een patroon van jarenlang geschuif met geld. Hoe de top van een thuiszorgbedrijf met behulp van de accountant creatief gebruikmaakte van de regels. Maar ook: hoe toezichthouders ernaar keken en niets deden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden