De aanleg was al begonnen, maar de nieuwe Mexicaanse president stopt de bouw van hypermodern vliegveld

Met de bouw van het vliegveld was al begonnen. Wat er nu gaat gebeuren met de locatie van 5000 hectare is nog onduidelijk.Beeld REUTERS

De aanstaande president van Mexico stopt met de aanleg van een nieuw vliegveld na een referendum erover. Het Nederlandse bedrijf Naco is nauw betrokken bij de bouw. 

De aanstaande president van Mexico staakt de bouw van het nieuwe vliegveld van Mexico-Stad. Andrés Manuel López Obrador zei gisteren de uitkomst van een volksreferendum te respecteren waarbij de meerderheid tegen het vliegveld stemde. “De burgers hebben een democratisch, rationeel en efficiënt besluit genomen”, zei hij op een persconferentie. Met de aanleg van het vliegveld is 13 miljard dollar gemoeid.

De links-nationalistische López Obrador treedt pas op 1 december aan als president, maar organiseerde wel alvast dit referendum. Hij wilde in navolging van zijn verkiezingsbeloften korte metten maken met corruptie en eindeloze kostenoverschrijdingen van projecten als het nieuwe vliegveld.

Het Nederlandse ingenieursbedrijf Naco, onderdeel van Royal HaskoningDHV, speelt een grote rol binnen het megaproject. Naco was medeverantwoordelijk voor het ontwerp van de terminal, die 120 miljoen passagiers per jaar moet kunnen verwerken. Ook is het bedrijf nauw betrokken bij de aanleg van de start- en landingsbanen, de taxibanen, platforms en ondersteunende gebouwen.

Nederlandse expertise

De Nederlandse expertise kwam volgens Naco goed van pas omdat het vliegveld gebouwd wordt op het drooggevallen meer Texcoco, waar ooit de Azteken hun hoofdstad bouwden. De grond is zacht, komt in het regenseizoen deels onder water te staan en klinkt op sommige plaatsen twintig centimeter per jaar in. Naco wil nog geen commentaar geven op het nieuws uit Mexico.

Er is al veel werk verricht. Vanuit de lucht zie je het fundament van de passagiershal liggen: een grote X gemaakt van zo’n 500.000 ton beton en 100.000 ton staal. Ook is de toren voor de verkeersleiding al in aanbouw. Over tweeënhalf jaar zouden de eerste vliegtuigen landen. Door het project te schrappen, bespaart Mexico volgens de aanstaande president zo’n 100 miljard pesos (4,4 miljard euro0.

Mexico-Stad zit aan z’n vliegcapaciteit. Maar López Obrador voorspelt dit probleem binnen drie jaar op te lossen. Het militaire vliegveld bij Santa Lucia, 45 kilometer ten noorden van Mexico-Stad, krijgt namelijk twee extra landingsbanen. Voor het vervoer van passagiers komen er een snelweg naar Mexico-Stad en een sneltrein naar de stad Toluca. Verder worden het oude vliegveld van Mexico-Stad en dat van Toluca opgeknapt. Maar gezien de afstanden tussen de drie vliegvelden wordt snel overstappen voor reizigers lastig.

Ook is het de vraag of die vliegvelden elkaar niet in de weg gaan zitten. De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie wil een technisch onderzoek naar uitbreiding van de vliegvelden, omdat het risico op botsingen kan toenemen.

Nu de bouw van het vliegveld wordt teruggedraaid, groeit de angst bij investeerders dat de Mexicaanse overheid lopende contracten niet respecteert. In het referendum stond volgens critici ook het vertrouwen van bedrijven in Mexico op het spel. “Dit is de slechtst mogelijke boodschap voor investeerders”, zei politicus Marcelo Torres Cofiño van oppositiepartij PAN. Hij noemde het referendum een ‘grap’, omdat van de 130 miljoen Mexicanen slechts een miljoen mensen heeft gestemd. Daarvan stemde 70 procent tegen het nieuwe vliegveld.

Nadat het besluit bekend werd, daalde de peso meer dan 3 procent ten opzichte van de dollar. Het was de grootste daling op een dag sinds 9 november 2016, toen de markten reageerden op de winst van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Mexicaanse IPC-beursindex daalde met 4,2 procent.

Maar López Obrador benadrukt dat de belangen van aannemers, financiers en investeerders bij de afbouw van dit project beschermd worden. De huidige president Pena Nieto heeft laten weten verder te bouwen tot eind november. Dat is hij de geldschieters verplicht, zegt hij.

Milieubeschermers noemden de aanleg van het vliegveld in een vogelrijk gebied ‘ecocide’. Ze zeggen dat de meeste schade al is aangericht. Wat er nu gaat gebeuren met de locatie van 5000 hectare is onduidelijk. Misschien kan het ‘een groot sport- en ecologisch centrum’ worden voor Mexico-Stad, opperde López Obrador. 

Lees ook:

Nieuwe president Mexico ‘AMLO’ biedt een boodschap van hoop

De linkse Andréz Manuel López Obrador (AMLO) wordt de nieuwe president van Mexico. Volgens exitpolls kreeg hij zondag tussen 43 en 59 procent van de stemmen. De populist wil de corruptie aanpakken, maar geeft weinig prijs over zijn beleid. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden