De Aankomst is nog altijd een evenementje in de Hakkelaarzaak voor het hof

AMSTERDAM - Alles went. Maar onwezenlijk blijft het, de beroepszaak van Johan V. 'De Hakkelaar' en zijn rechterhand Koos R. in 'Vesting Osdorp'. De zittingszaal heeft iets van de koelruimte in een crematorium. Het is er koud, steenkoud en zelfs het laatste sprankje daglicht is met kraakwitte rolluiken afgeschermd.

JOOP BOUMA

Deze week werd na aanhoudende klachten de airconditioning maar afgezet wegens verkleumingsverschijnselen op de publieke tribune.

Gisteren was het de vijfde zittingsdag van het Amsterdamse gerechtshof in het voormalige bedrijfspand aan de Zuidermolenweg, randje Amsterdam. Hoofdverdachte Johan V., verkoos opnieuw zijn extra beveiligde cel in Vught boven de gang naar hof.

Tot dusver heeft V., die het proces maar een 'mediacircus' vindt, zijn hoger beroep niet bijgewoond. Hij zal waarschijnlijk wel komen, aldus zijn advocaat, op 30 september, als zijn vroegere maatje Ad Karman als getuige wordt gehoord. Karman verlinkte met Fouad Abbas de drugsbende in ruil voor een deal met het openbaar ministerie. V. wil de confrontatie met zijn verrader graag aan.

De gemiddelde zittingsdag in Vesting Osdorp heeft voor het personeel twee onbetwiste hoogtepunten: de aankomst der verdachte(n) én de plechtige binnenbrenging der lunchpakketten.

Voor hof en bewaking brengt een cateraar rond het middaguur bakken met broodmaaltijden naar Vesting Osdorp, want het gebouw heeft geen keukenfaciliteiten. De lunchpakketten worden steevast gecontroleerd, voordat ze het pand in worden gedragen. Want de veiligheid gaat voor alles. De overigen zijn voor de lunch aangewezen op de snackbar Dicke Mick.

Na vijf procesdagen sluipt de routine er al haast een beetje in, maar de aankomst van Koos R. is nog altijd een evenementje. Dat gaat zo: kort voor half tien posteert een parketwachter zich bij het schuifhek, dat toegang geeft tot de kelderverdieping van het 'hakkelpand'. Daar is de ingangssluis voor verdachten. De parketwachters die dienst hebben in de hal van het gebouw - waar de bezoekers worden doorgelicht op wapens, explosieven en andere contrabande - wandelen vervolgens naar het bordes, om goed zicht te hebben op De Aankomst. Via radioverkeer tussen arrestatieteam en parketpolitie is dan inmiddels duidelijk dat 'de stoet' nadert.

Ook Koos R. verblijft in de Extra Beveiligde Inrichting op het terrein van gevangenis Nieuw Vosseveld in Vught. Hij wordt in een gepantserde Mercedes opgehaald door een zwaar bewapend arrestatieteam. Er wordt telkens via andere routes naar Amsterdam gereden. Dat gaat met hoge snelheid, files worden desnoods via de vluchtstrook gepasseerd, want stoppen mag niet uit oogpunt van veiligheid.

De stoet telt meestal vier snelle wagens. Vanuit Vesting Osdorp is het konvooi al van verre te horen, want onderweg worden de toeters en bellen uitbundig gebruikt: ruim baan, ruim baan, 's lands gevaarlijkste crimineel komt er aan.

Als de kolonne de Zuidermolenweg opdraait, maken de twee ME-wagens die voor het gebouw dwars op de weg staan, ruimte om de stoet door te laten. Tegelijk schuift ook het hek open, zodat de auto's zonder stoppen de verdachtensluis kunnen binnenrijden.

Het binnentreden van Koos R. in zittingszaal verloopt ook volgens een vast ritueel. Koos komt pas binnen als iedereen al klaar zit: hof, advocaten, procureur-generaal. Eerst posteren zich twee leden van het arrestatieteam bij de uitgang van de zaal, die dan al op slot zit en dat ook tijdens de gehele zitting zal blijven. Ze dragen kogelwerende vesten en hebben doorgaans in grote blauwe tassen automatische wapens bij zich. Vervolgens komen uit een zijdeur nog twee leden van het arrestatieteam. Zij blijven gedurende de zitting bij die deur. Dan pas komt Koos R. binnen. Bij zijn tafeltje zitten steevast twee parketwachters.

“Het is verbijsterend”, zei V.'s advocaat Moszkowicz senior eerder deze week. “Al dat gedoe, terwijl het hier toch echt gaat om een doodewone hasjzaak.” Maar justitie ziet dat duidelijk anders. Er zijn 'ambtsberichten' van criminele inlichtingendiensten (CID) waaruit zou blijken dat er serieuze veiligheidsrisico's zijn bij het proces. “Wij hebben die ambtsberichten nooit mogen zien”, aldus Moszkowicz. “Het is domweg een vertoning van justitie om de enorme kosten van dit gebouw en deze procedure te kunnen rechtvaardigen.”

Officier van justitie F. Teeven, die dinsdag werd gehoord als getuige, liet merken dat er wel risico's zijn. Sprekend over de belastende verklaringen die voormalig sportschoolhouder J. P. (schatbewaarder van het drugssyndicaat) had afgelegd over zijn vroegere bendebazen, zei hij: “Nog zeer onlangs kregen wij CID-informatie dat er wordt gezocht naar de verblijfplaats van P.” Het loslippige bendelid, dat volgens Teeven overigens geen deal met justitie had gesloten, wordt wel bewaakt. Justitie betaalt ook zijn huisvesting.

Ondanks de grimmige omgeving, voltrekt het proces zich, in tegenstelling tot bij de rechtbank, in een betrekkelijk gemoedelijke sfeer. W. van Schendel, president van het hof, leidt de zittingen losjes, af en toe met een kwinkslag. Hij laat de advocaten alle ruimte de getuigen te ondervragen. De beroepszaak wordt op 30 september hervat met het verhoor van kroongetuige Ad Karman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden