Opinie

De aanhangers van de PVV hebben geen alternatief

PVV-leider Geert Wilders wordt omringd door de pers op weg naar de vergaderzaal voor het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders wordt omringd door de pers op weg naar de vergaderzaal voor het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp

CHRIS AALBERTS   De commotie binnen de PVV heeft waarschijnlijk veel minder invloed op de achterban dan menigeen denkt en hoopt. Er is simpelweg geen alternatief, stelt PVV-kenner Chris Aalberts.

Chris Aalberts

De uitspraken van Geert Wilders over 'minder Marokkanen' hebben Nederland geschokt. Dit geldt niet alleen voor het grote publiek, maar ook voor vele PVV-politici die de laatste dagen afscheid nemen van de partij. Maar iedereen die daarmee het einde van de PVV voorspelt, juicht te vroeg: de wens is de vader van de gedachte.

Het voortbestaan van de PVV is niet afhankelijk van de algemene publieke opinie of het aantal vertrekkende PVV'ers, maar van de vraag of de PVV-achterban Wilders blijft steunen. Deze achterban horen we in de media nauwelijks.

Twijfelaars
Een kleine groep aanhangers gelooft dat Wilders echte oplossingen heeft voor maatschappelijke thema's en steunt hem door dik en dun. Deze groep zal Wilders blijven steunen, maar deze achterban is te klein om de PVV enige rol van betekenis te laten spelen.

Het gaat dus om de grote groep burgers die wel op de PVV stemt, maar niet erg overtuigd is van de partij. De meerderheid van de PVV-stemmers is te omschrijven als twijfelaar: burgers die een reden hebben om PVV te stemmen maar daar tegelijk bedenkingen bij hebben.

Twijfelende PVV-stemmers zijn nauwelijks geïnteresseerd in de vraag of de PVV een goed georganiseerde partij is. Er zijn al jarenlang schandalen en ruzies en deze dringen ook tot deze stemmers door. Hoewel dit alles een negatief beeld van de PVV geeft, is het voor hen geen reden om Wilders vaarwel te zeggen. De vertrekkende PVV-politici zijn voor hen niet van belang. Zij hadden nog nooit van Otto van der Galiën, Chris van der Helm en Henk Scherer gehoord.

Twijfelende PVV-stemmers stemmen niet op Geert Wilders omdat ze denken dat alle PVV-voorstellen realistisch en uitvoerbaar zijn. PVV-stemmers willen vaak ook niet dat allerlei extreme PVV-standpunten uitgevoerd worden. Zij weten ook dat dat niet gaat gebeuren: Wilders heeft geen meerderheid en haalt die ook niet. Hij zal compromissen moeten sluiten die de scherpe randen van zijn voorstellen afhalen. Als hij al ooit zal besturen. Dat zal met het standpunt dat er minder Marokkanen moeten komen niet anders zijn.

Aandacht islam
Extreme standpunten van Wilders - het Polen-meldpunt, de kopvoddentaks - leveren maatschappelijk debat op en aandacht voor zaken die eerder minder aandacht kregen. Het Polen-meldpunt is geen oplossing waar PVV-stemmers van dromen, maar het levert wel aandacht op voor Oost-Europese immigratie. PVV-stemmers willen geen kopvoddentaks invoeren, maar willen wel aandacht voor de islam. Ook dit zal niet anders zijn bij het standpunt dat er minder Marokkanen moeten komen.

In zijn persconferentie van afgelopen zaterdag meldde Geert Wilders dat hij 'de waarheid had gesproken'. Twijfelende PVV-stemmers zijn er niet zeker van dat Wilders de waarheid spreekt, maar ze weten wel dat hij bestaande problemen adresseert. Er is een oververtegenwoordiging van Marokkanen in criminaliteitsstatistieken. En hoewel andere politici ongetwijfeld aan oplossingen voor dat probleem werken, merken PVV-stemmers daar weinig of niets van en dus hebben ze een schreeuwer nodig die de rest van de politiek op hun onvrede wijst.

Enige optie
De belangrijkste reden om op Wilders te stemmen is een signaal af te geven aan andere partijen en hen 'wakker te schudden', zoals PVV-stemmers dat noemen. Het is goed mogelijk dat een deel van de PVV-aanhang toch geschokt is door de PVV-menigte die massaal opriep tot minder Marokkanen in Nederland. Maar als PVV-stemmers vinden dat er te weinig aan de criminaliteit onder Marokkanen wordt gedaan, blijft de PVV hun enige optie.

PVV-stemmers hebben maar één keuze: ze stemmen PVV of ze stemmen niet. Dat is dus ook precies wat er gebeurt als PVV-stemmers de uitspraken van Wilders te ver vinden gaan: ze zullen voortaan thuisblijven. Zij zullen pas weer op andere partijen gaan stemmen als ze het idee hebben dat hun belangen door die partijen worden gehoord. Alle commotie verhult dat er op dat punt al jarenlang niets verandert.

Chris Aalberts: auteur van het boek 'Achter de PVV: waarom burgers op Geert Wilders stemmen'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden