De aan- en uitknop van Van Rijsselberghe

De wind is zijn vriend. Maar er staat geen wind. Dus hangt Dorian van Rijsselberghe tegen het dranghek bij de steiger waarop zijn surfplank ligt. Telkens kijkt hij naar de vlaggen. Die hangen stil. En naar de golfjes. Die zijn er bijna niet.

's Ochtends komt de wind van land, hij aait de Baai van Guarabana. Dan valt-ie stil, als alles opwarmt, en steekt weer op uit zee. Het oog van de storm, we zitten er middenin. Het duurt langer dan normaal. Alle races worden uitgesteld.

Dorian is de ape-relaxtheid zelve. Het goud is binnen. Maar ook als hij er nog wel om racen moest, dan zou hij hier net zo cooltjes hangen. Dat is de aard van een windsurfer. Op de elementen heb je geen invloed, je verzetten heeft geen zin. Of, om met Dorian te spreken: je moet leren je handdoek met de wind mee te gooien. Is er geen wind? Dan valt je handdoek in een bult. Ook prima, want een bult, daar zit je lekker op.

Aan het randje van de Spelen was hij al de hele week op gouden koers. Zo goed als buiten beeld. Hij won race na race, en daar waar elke oranje medaillekandidaat bijkans tot knappen werd opgepompt, bleef het stillig rondom de surfer.

De wind trekt aan, maar is nog maar een briesje. Dorian maakt praatjes. Met andere surfers en met mij. Of ik me vermaak in Rio en een beetje van de Spelen genieten kan. Geen woord over zijn eigen race en de buit die hij al binnen heeft.

Sloom trekt hij zijn T-shirt uit en legt het als een zonnehoedje op zijn hoofd. Of ik niet meer met hem praten wil, zegt zijn fysio. Van vrouwen raakt Dorian alleen maar afgeleid. Dat is een grap, natuurlijk. Want afgeleid raakt hij echt nooit. De surfer heeft een aan- en uitknop. De knop staat nu op 'uit'. Hij is ontspannen. Maar zo gauw de toeter klinkt en de juiste vlag gehesen wordt als teken dat de race begint, gaat Dorian op 'aan'.

De toeter gaat, ze mogen los. Dorian beent naar zijn plank. Niks niet racen op het gemakje. Ook die laatste wedstrijd is voor hem. Ik tuur en zie zeiltjes in de verte, dicht bij de Suikerberg. Och wat is het eeuwig zonde dat je van deze sport bijna niets ziet. Ook niet op tv. Geen close-ups van gefocuste gezichten, van spannende spieren en van verzuringspijn - wat sport voor mij zo prachtig maakt.

In z'n element, volledig 'aan', zien we Dorian alleen vanuit de veel te verre verte. Net als hoe hij wint, viert en geniet. Ik ben plaatsvervangend gefrustreerd. Je wil je sport toch mooi in beeld! En Dorian? Ach, hij zal er heus wel eens van balen. Maar liever gooit hij zijn handdoek met de wind mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden