De 'aal' luistert vooral in Macedonië

DRACEVO - Aalmoezenier Ron van de Vring loopt rond en legt zijn oor te luister. Op de Nederlands-Britse basis in het Macedonische Dracevo, even buiten de hoofdstad Skopje, fungeert hij als 'aanspreekpunt' voor de tweehonderdnegenenveertig mannen en de ene vrouw van de alfacompagnie van het elfde bataljon van de luchtmobiele brigade. Zij vormen een onderdeel van de drieduizend man sterke Navo-macht die momenteel wapens inzamelt van het etnisch-Albanese rebellenleger UCK.

,,Ik wil een beetje de thermometer zijn van de stemming onder de mannen'', vertelt de 'aal'. Zijn tent staat in een grote productiehal van het vruchtensappenbedrijf Fructal. Op tafel ligt, naast de nieuwste Sony laptop, het nieuwe testament en de psalmen met het Navo-logo op de omslag. Door de tentopening zijn de lange rijen stretchers te zien waarop manschappen en officieren op slapen. Ook overste Van Geldere, de commandant van de Nederlandse eenheid, slaapt in de hal, zij het een beetje afgeschermd van de rest.

,,Ik ben geen hulpverlener, ik ben een zorgverlener'', vervolgt Van de Vring die klein van stuk is en een baard heeft. Dit is zijn eerste missie in het buitenland. Twintig jaar lang was hij gewoon pastoor in Nederland, waarvan de laatste zeven jaar in Amersfoort. De twee andere aanwezigen in de tent, de overste en de arts, proesten het uit. Zulke gezwollen taal zijn ze van de geestelijke niet gewend.

Waar die zorg uit bestaat? Van de Vring luistert. Soms stuit hij op ontevredenheid, op kritiek op de leiding. ,,Dat probeer ik dan wat te verpakken, bij voorbeeld in gedichtjes tijdens het ochtendappèl'', vertelt hij. ,,Ik zit niet zozeer in de militaire hoek. Ik ben geïnteresseerd in de mens.''

Maar hij zit hier zeker ook met een godsdienstige taak. Iedere zondag houdt hij een ,,viering te velde, een moment van bezinning'', een kerkdienst, maar dan een beetje anders. ,,Je hoeft er niet per se christelijk voor te zijn'', aldus Van de Vring. Overste Van Geldere knikt bevestigend en steekt zijn vinger op. ,,Dat ben ik ook niet'', zegt hij. Maar hij was er zondag wel.

De muziek is 'modern': Brothers in Arms, Vangelis, Dire Straits. En de preek is niet echt een preek. ,,Ik preek niet, ik heb wat te vertellen'', zegt de aalmoezenier. ,,Maar ik wil niet degene zijn die alle waarheid in pacht heeft. Het moet interactief zijn.'' Dus vroeg hij zondag tijdens de viering, waar zeventig man op af waren gekomen, iedereen op een briefje te schrijven waaraan of aan wie hij op dat moment dacht. Het kruis buiten zijn tent is volgeplakt met die papiertjes. Op de meeste prijken een of meer namen sommige in nauwelijks leesbare hanenpoten, andere in keurig lagereschoolschrift; namen van de vriendinnen, vrouwen, ouders, opa's, oma's broers en zussen van de militairen die hier met vervaarlijk uitziende wapens rondlopen en foto's van vrouwen met blote borsten boven hun bed hebben gehangen. Stoere jongens.

Van de Vring: ,,Naar buiten toe weten zij hun emoties heel goed te verbergen.'' Maar natuurlijk heerst er hier en daar verwarring, onzekerheid, soms zelfs geestelijke nood. ,,Er is toch sprake van een cultuurshock. Ze zien hier dingen die ze thuis niet gewend zijn. Relatieve armoede. In gesprekken krijgt dat dan de draai van: we hebben het toch wel goed thuis. Ik moet zelf ook erg wennen. Ik ben erg gehecht aan mijn privacy, sowieso natuurlijk als katholiek priester. Maar de eerste week hier sliep ik op de grond, nu op een stretcher in een hal met zoveel anderen. Dat geeft wel een merkwaardig gevoel van verbondenheid.''

Kort voor het vertrek kucht de aalmoezenier. Hij wil nog even wat zeggen, trekt een ernstig gezicht. ,,Voor mijn eigen functioneren vind ik dat ik voor die mannen moet bidden. En dat doe ik ook.''

,,En dat wordt in dank afgenomen'', voegt overste Van Geldere daaraan toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden