De 58 wereldleiders zitten ook lekker op tweedehandsstoelen

Hij voelt zich niet gepasseerd en wil zeker niet met modder gooien. Michael Kuiper van kantoorgigant Desko vindt het wel jammer dat de wereldleiders tijdens de nucleaire top in Den Haag volgende week niet op zijn stoelen en aan zijn tafels zitten. Vergaderen over atoombommen kan groener dan het nu is. Een gemiste kans volgens de meubelman. "Nederland wil zich als duurzaam land profileren maar wat er in de conferentieruimtes staat, is het duurste van het duurste en spiksplinternieuw. Het had een tikje minder gekund."

De woordvoerder van de Nuclear Security Summit is het daar niet mee eens. "Nonsens. We zijn heel erg met duurzaamheid bezig. Alle documenten zijn uitsluitend beschikbaar via een app. Programmaboekjes zijn er niet in papier en we hebben ook geen mappen. De extra stroomvoorziening gaat via aggregaten die werken op diesel uit aardgas. De ict-programma's worden na de top hergebruikt door ministeries en de 120 extra espressoapparaten worden verpatst via een Marktplaats-achtige site. Dan zijn er nog de 600 vlaggen die we hebben gehuurd en de veiligheidshekken zijn geleend uit Engeland, restanten van de Olympische Spelen. De kantoorinrichting huren we van een evenementenbureau en de stoelen gaan na de top echt niet in de kliko."

Dat mag zo zijn, toch vindt Kuiper het jammer dat niet hij of een van zijn duurzame kantoormeubilaircollega's door de organisatie is benaderd. In 2009 verzorgde Desko de tafels en stoelen voor de top over Afghanistan, eveneens in de Hofstad. "Dat ging prima met tweedehandjes. We hebben het hier wel over topmerken. Desko houdt ze langer in de kringloop."

Zijn bedrijf verlengt het leven van kantoormeubilair maar liefst twee keer, claimt Kuiper. De eerste verlenging zit in de onderhoudsslag die bij bedrijven zelf wordt gemaakt, door hun bestaande meubilair te reviseren. Als de spullen daarna toch worden afgedankt, kijkt Desko of ze nog te slijten zijn in de verhuur en verkoop.

Een bureaustoel is na vijf tot zeven jaar wel door zijn stoffering heen, zegt Kuiper. In plaats van hem dan naar de schroothoop te bonjouren, laat Desko de bekleding vernieuwen en alle technische onderdelen nakijken. Een frisse spuit lak en de stoel gaat weer vijf tot zeven jaar mee. Kuiper vindt het onbegrijpelijk dat veel bedrijven hun meubilair zomaar wegdoen. "Een auto ruil je toch ook in?"

De maximale levensduur van bureaustoelen is volgens Kuiper zo'n vijftien jaar, een termijn die volgens Ron te Paske van de Stichting Kantoormeubelrecycling wel klopt. "De onderdelen van een stoel die het meest slijten, zijn de stoffering en het mechaniek. Vooral de combinatie van rugleuning en zitting is gevoelig voor mankementen. Wij zien veel stoelen waarvan de vergrendeling niet meer werkt."

Repareren is altijd beter dan weggooien en nieuw kopen, zegt Te Paske. "Soms belanden hele partijen meubilair na een reorganisatie of faillissement bij de afvalverwerking. Dat is echt zonde." Toch laten bedrijven volgens hem hun meubilair steeds vaker opknappen, een merkbaar effect van de crisis.

Desko verkoopt ook Cradle to Cradle (C2C) meubilair. Bij het ontwerp wordt al rekening gehouden met hergebruik. Bureaustoelen van Steelcase, Herman Miller en Be Leaf zijn volgens de site voor 98 procent recyclebaar. Een mooie claim, maar alleen de Steelcase stoelen hebben het Amerikaanse C2C keurmerk van McDonough Braungart Design Chemistry. Bovendien wordt bij de C2C-certificering alleen het platina-certificaat gecontroleerd door een onafhankelijke instantie zegt Sytske de Waart, onderzoeker bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De Steelcase stoelen die Desko verkoopt, blijken 'slechts' over de zilveren en gouden certificering te beschikken.

Voor Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie, maakt dat niet zoveel uit. Zij vindt C2C altijd een verbetering. "Het ontwerp maakt meubels gemakkelijk te demonteren. Na gebruik kun je de aparte onderdelen dan weer terugbrengen in de biologische of technische cyclus. Bovendien gebruikt een C2C-ontwerper gifvrije materialen."

Koen van Berlo van Fraai Projecten, het evenementenbureau dat verantwoordelijk is voor de inrichting van de nucleaire top, vindt de aantijging van Kuiper onterecht. "Driekwart van het meubilair dat wij verhuren, komt uit ons eigen assortiment, voor het overige kwart werken we samen met concurrenten van Desko. Wij doen precies wat Desko doet, maar dan met andere aanbieders." Voor 90 procent van de spullen bij de top is al een herbestemming, zegt hij. Alleen de ovale, op maat gemaakte vergadertafel voor 58 wereldleiders wacht nog op een nieuwe eigenaar.

Meer informatie via: www.desko.nl. Een tweedehands C2C-stoel is er vanaf 250 euro.

Een kritische blik op producten en diensten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden