De 18-jarige middelbare scholier Martijn Leisink ...

De 18-jarige middelbare scholier Martijn Leisink van het Elshofcollege in Nijmegen heeft de grootste 'natuurkunde-knobbel' van Nederland. Hij is althans winnaar geworden van de Nationale Natuurkunde Olympiade, die dit jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen werd gehouden. De eindronde van de Nationale Natuurkunde Olympiade heeft in totaal vijf prijswinnaars opgeleverd. Ze hebben zich daarmee automatisch geplaatst voor deelname aan de Internationale Natuurkunde Olympiade, die van 5-13 juli in Helsinki wordt gehouden.

De andere vier prijswinnaars zijn: de 18-jarige Chris Stolk (Christelijk Gymnasium Utrecht), de 17-jarige Edo Hulsebos (Geert Groote College Deventer), de 17-jarige Maikel Wilms (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum) en de 18-jarige Daniel Wagenaar (Barlaeus Gymnasium Amsterdam).

Mr. J. C. Dijkman is gekozen tot voorzitter van de Nederlandse federatie van belastingadviseurs. Dijkman, 45, volgt mr. C. J. Visser op, die het voorzitterschap vier jaar heeft bekleed.

A. C. Ph. Hardonk is per 1 juli benoemd tot burgemeester van Barneveld. De SGP'er Hardonk, 56, is nu burgemeester van Oldebroek. Barneveld zit sinds 13 januari zonder eerste burger als gevolg van het overlijden van burgemeester mr. C. W. Labree (CDA).

Mr. A. S. F. Kuipers en A. Langevoort zijn benoemd tot directeur van Wolters Kluwer beroeps- en bedrijfsinformatie. Kuipers zal de activiteiten in Deventer leiden: Kluwer bedrijfswetenschappen, technische tijdschriften en NCA vakdocumentatie. Langevoort gaat de activiteiten in Alphen aan den Rijn en Houten leiden: Samsom bedrijfsinformatie, Samsom H. D.Is hier iets weg? - AL corr Tjeenk Willink, Intermedia en Bohn Stafleu Van Loghum.

Drs. Emegeen enkele initiaal? - AL corr E. van der Schaaf is per 1 augustus benoemd tot directeur van de Stichting cultureel jongeren paspoort. De 34-jarige Van der Schaaf is politicoloog.

Drs. J. W. Pennink is afgetreden als directeur van de Onderlinge schadeverzekeringsmaatschappij NOG wegens het bereiken van de leeftijdsgrens. Hij was er 20 jaar directeur.

Dr. F. R. de Boer en prof. dr. F. van der Veen zijn benoemd tot hoogleraar technische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij zijn de eersten in deze aan de UvA nieuwe studierichting.

Drs. W. T. van Gelder, gedeputeerde van Noord-Holland en nieuwe commissaris der koningin in Zeeland, zal woensdag de tweejaarlijkse IJsselmeerprijs in ontvangst nemen, hem toegekend door de Vereniging tot behoud van het IJsselmeer, dat hem heeft uitverkoren voor in het bijzonder zijn grote en langdurige inzet om de proefboringen naar gas en olie in het IJsselmeer tegen te gaan, dat ertoe heeft geleid dat de kans op daadwerkelijk boren nu buitengewoon klein is geworden. De prijs bestaat uit de Eibert den Herderpenning en 1 000. Eibert den Herder was een Harderwijker die zich in de jaren '20 hardnekkig heeft verzet tegen de afsluiting van de Zuiderzee.

Dr. P. S. van Koningsveld is benoemd tot hoogleraar in de godsdienstgeschiedenis van de islam in West-Europa. Het betreft een nieuwe leerstoel.

Overleden

Op 81-jarige leeftijd is overleden de hervormde emeritus-predikant A. M. van der Vlugt. Als hulppredikant diende hij vanaf 1936 de hervormde gemeenten van Utrecht en Veldhoven. In 1937 werd hij predikant te Kolderveen, gevolgd door Steenwijk in 1946, alwaar hij in 1976 met emeritaat ging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden