De 110-jarige man die op de vlucht sloeg en verscheen

Quader Azizi met zijn zestigjarige dochter. Beeld vrijgegeven door de Duitse politie. Beeld Bundespolizei
Quader Azizi met zijn zestigjarige dochter. Beeld vrijgegeven door de Duitse politie.Beeld Bundespolizei

Je bent nooit te oud voor een nieuw leven, moet de Afghaanse Quader Azizi gedacht hebben. In de Duitse stad Passau meldde hij zich deze week voor asiel. De leeftijd die hij daarbij opgaf deed de verantwoordelijk ambtenaar wel even fronsen: Azizi zou op 1 januari 1905 geboren zijn, en daarmee 110 jaar oud zijn.

De Duitse politie maakte het opmerkelijke geval gisteravond bekend, en vertelde er gelijk bij dat de man niet over een geboorteakte beschikt, en dat zijn precieze leeftijd dus niet onomstotelijk vastgesteld kan worden. De tolk zou zijn opgave echter als 'geloofwaardig' hebben bestempeld.

Hoogbejaard is Azizi in ieder geval: hij werd vergezeld door drie jongere generaties van zijn familie. Zijn zestigjarige dochter deed het woord, en vertelde dat de familie uit de Afghaanse stad Baghlan komt. Ze zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van de Taliban: drie van haar broers zouden al vermoord zijn. Het grootste deel van de reis, die een maand had geduurd, werd Quader Azizi gedragen door zijn nakomelingen.

De familie is blij eindelijk in Duitsland aangekomen te zijn, vertelde ze.

Ze zijn niet de enigen. Duitsland krijgt dit jaar een enorme toestroom aan asielzoekers te verwerken. Volgens sommige schattingen kan het aantal aan het eind van het jaar opgelopen zijn tot 800.000.

Het heeft ook in Duitsland tot protesten en bezorgdheid geleid, en zelfs tot een toename van het aantal brandstichtingen in opvangcentra. Maar de hoofdstroom van de Duitse publieke opinie is juist zeer begaan met de opvang van vluchtelingen. Het is één van de redenen dat Duitsland zo populair is als bestemming, legde correspondent Antoine Verbij onlangs uit: Tien redenen waarom vluchtelingen naar Duitsland willen.

Maar de capaciteit van Duitsland om vluchtelingen op te vangen is niet onbeperkt, waarschuwde Trouw-columnist Ger Groot ook: Duitsland is geen hippiestaat. 'Mutti Merkel' krijgt het nog moeilijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden