Davids is voortaan voor Vermeegen

Frits Barend gaf woensdagavond twee keer over aan René Bouwman voor hij in de gaten had dat de nieuwe voetbalverslaggever van RTL 5 en de hele Holland Media Groep Raymond Bouwman heet. Bouwman is de opvolger van Harry Vermeegen die uiteindelijk dan toch het loodje heeft moeten leggen. Hoe dat verhaal precies in elkaar steekt zal ooit nog wel eens blijken, maar het zou mij niet verbazen als de KNVB ook langzamerhand af wilde van het geblaat van Vermeegen. Het sloeg nergens op als de regenjas schreeuwde tijdens echt voetbal. Het kon natuurlijk al helemaal niet meer in relatie tot het duo Barend en Van Dorp, dat het omlijstende programma verzorgde en het dan over een volstrekt andere gebeurtenis leek te hebben dan Vermeegen.

Raymond Bouwman had zich een inleiding voorgenomen over de rivaliteit van oudsher tussen Nederland en Duitsland en hield zich voor het overige op de vlakte. Hij heeft een aangenaam timbre, hij zat redelijk met het benoemen der spelers, maar waagde zich niet aan ingewikkelde technische beschouwingen. Wat gezien de verhoudingen op het veld ook niet echt nodig was, daar Nederland op alle onderdelen van het spel beter was dan Duitsland, op één na: het benutten der kansen. Daar werd tamelijk luchtig over gedaan, maar dat was in de voorgaande wedstrijden, afgezien van die tegen België, ook steeds het geval. Het is nog steeds een beetje kunstvoetbal.

Vanwege de krachtsverhoudingen was ik trouwens bij de tweede helft overgeschakeld naar de ARD, waar Gerd Rubenbauer somberde. Naarmate de tijd verstreek vond hij Nederland steeds genialer worden en Duitsland steeds sulliger. Tot hij een afstand had geschapen waardoor elke Duitse treffer tijdens het komende EK al een meevaller genoemd mag worden.

Bij de terugkeer bij RTL 5 waren ze aan de nabeschouwing begonnen, met als eerste aanvoerder Davids. Ik was niet in een slechte bui, ik vond het wel opbeurend zoals er gespeeld was, het commentaar was me ook meegevallen en daar stond Henk van Dorp bij Edgar Davids en binnen twee antwoorden dacht ik: vlieg op, Davids. Je kunt aardig voetballen, je gaat regelmatig te ver maar dat wijten wij aan overmatig enthousiasme, maar ik word echt agressief als die jongen daar antwoorden staat te geven alsof hij een intellectuele autoriteit is die ongeveer benaderd dient te worden als de koningin. Erger nog, wat er vervolgens uit kwam bij hem als zogenaamde antwoorden, was armetierig nietszeggend. Echt medelijden met zo een Henk van Dorp die dat soort van stompzinnige nep-gesprekjes moet voeren met zo'n omhoog gevallen voetballer die voetbal-intellectueel een kleuter is in vergelijking met Youri Mulder.

Laat die Davids voortaan maar aan die Vermeegen over, dacht ik zelfs nog even.

Maar ondertussen weten we nog niet zeker of René, pardon Raymond Bouwman een aanwinst is als voetbalverslaggever op de televisie. Er zit dit voorjaar allicht nog een oefenwedstrijd in het vat, maar tegen de tijd dat het echt ergens over gaat, bij het EK, wordt Bouwman afgelost door de professionals van Studio Sport.

Misschien zouden ze hem op ervaringsstage moeten zenden naar SBS 6 of Fox, waar het bekervoetbal en de eerste divisie zijn ondergebracht. Het is plezierig om te zien dat zelfs een reguliere aflevering van 'Lingo' nog een stuk beter scoort dan zo een eerste divisie-potje bij Fox of de samenvatting bij SBS 6.

Dat zijn ook de enige uitzendingen waarbij ik zonder reporter zou kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden