Davidenko gelooft er nog in

Nikolai Davidenko vindt het hervinden van plezier in zijn sport belangrijker dan zijn ranking. De Rus behoort niet meer tot de toptien.

Terwijl topfavoriet Rafael Nadal op Court Philippe Chatrier zijn tegenstander met zware topspinballen sloopte, sjokte Nikolai Davidenko in gedachten verzonken richting de kleedkamer. Na zijn gewonnen partij tegen de Oostenrijker Stefan Koubek (6-2 6-1 6-4) verlangde hij naar een douche. De hitte had een aanslag gepleegd op zijn protesterende lichaam.

Een dik half uur later puilden de ogen van de Rus nóg steeds uit. Het zweet sijpelde van zijn voorhoofd en het focussen op de buitenwereld kostte hem moeite. De airconditioning bood uitkomst. Toen het apparaat de ruimte had gekoeld, kon hij zich weer coherent uiten. Davidenko, gewend aan afzien op de baan, klonk zorgelijk.

Zijn kloeke zege op de Oostenrijker stemde hem niet optimistisch. Hij mist de conditie om het spelers van een groter kaliber lastig te maken. Een werktennisser als Davidenko moet het hebben van zijn loopvermogen. Zonder inhoud voelt hij zich net zo onthand als een servicespecialist die zijn eerste opslag niet meer binnen de lijnen krijgt.

Davidenko probeerde de moed erin te houden. Eenmaal hersteld van een verrekte spier moet het vanzelf weer goed komen. Als het aan hem ligt, keert hij spoedig terug in de toptien. Zijn terugval, Davidenko sloot 2008 af als nummer vijf van de wereld, was van tijdelijke aard. Zonder tegenspoed moet hij zijn oude plek kunnen heroveren. Maar erg zeker van zijn zaak was hij gisteren niet.

„Ik moet proberen de draad op te pakken”, zei Davidenko weifelend. „Mijn oude spel wil ik terugvinden. En mijn zelfvertrouwen moet ook groeien. Misschien moet ik de ranglijst loslaten en dit jaar vooral plezier beleven aan het tennis. Het geeft niet of ik eindig in de toptien of afzak naar positie twintig of dertig. Maar in goeden doen kan ik het iedereen heel lastig maken. Dat weet ik zeker.”

Dit seizoen voelde Davidenko zich geen moment superfit. Door een hardnekkige hielkwetsuur kon hij niet meedoen aan de Australian Open. Na zijn rentree zorgden naweeën opnieuw voor een gedwongen pauze. De 27-jarige baseliner richtte zich vervolgens op het gravel. Een juiste keuze, getuige enkele aansprekende resultaten in Zuid-Europa. Desondanks liep zijn voorbereiding op Roland Garros in het honderd. Tijdens het toernooi in Madrid, gewonnen door Federer, moest hij zich terugtrekken voor de derde ronde. Een verrekking in het bovenbeen maakte spelen onmogelijk. Dat hij als gevolg van de fysieke tegenvaller zijn titel in Kitzbühel niet kon verdedigen, maakte de situatie nog zuurder.

„Een lastig verhaal”, mopperde Davidenko. „Ik kan niet zeggen dat ik een ideale aanloop had. Fysieke arbeid, zoals ik vandaag op de baan leverde, moet me op het gewenste niveau brengen. Ik durf niet te voorspellen of ik een vijfsetter aankan. Heel blijven is eigenlijk het belangrijkste. En door te spelen word ik vanzelf beter. Ik hoop niet tijdens een partij in te storten.”

De opeenstapeling van problemen wekt argwaan. Na jaren van compromisloos scheuren over diverse ondergronden lijkt zijn belangrijkste gereedschap aangetast. Zijn benen kunnen niet meer ongestraft het moordende tempo volgen. Zijn voorzichtige toekomstbespiegeling versterkt dit idee. Zelf hoopte Davidenko, tweemaal halvefinalist in Parijs, gisteren het tegendeel te bewijzen.

„Mijn tijd is nog niet voorbij”, klonk het strijdvaardig. „Ik verlies alleen wekelijks punten. Dat moet ik snel een halt toeroepen. Omhoog klimmen kan zeker. De toptien is niet wezenlijk veranderd. Een nieuwe generatie duwt me nog niet opzij. Dezelfde gezichten als vorig jaar duiken op. Jongens als Verdasco, Simon, Del Potro en Monfils.”

De opdracht om de lol in zijn sport terug te vinden, roept niettemin vraagtekens op. Davidenko gaf toe soms te duizelen bij het zien van zijn bomvolle programma. Het slepende onderzoek naar het vermeend verkopen van een wedstrijd in 2007 kwam hier nog bij. Afgelopen najaar werd hij pas vrijgesproken. „Alles kwam samen”, vertelde hij. „Ik stond lang niet altijd met plezier op de baan.”

In de tweede ronde kan Davidenko tegen de Argentijn Diego Junqueira een voorschot nemen op zijn goede voornemens. Een nederlaag luidt een verdere val in. Vorig jaar strandde de Rus in de kwartfinale.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden