David Warren, uitvinder van de 'zwarte doos', overleden

amsterdam – „De zwarte doos heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de veiligheid van het vliegen”, zei een woordvoerder van het Australische ministerie van defensie gisteren. Zijn uitspraak was een ode aan de uitvinder van de ’black box’, de Australiër David Warren, die maandag op 86-jarige leeftijd overleed.

Als jongetje was Warren's interesse voor radio en elektronica al gewekt toen zijn vader hem een kleine radio cadeau gaf. Kort daarna kwam zijn vader om bij een vliegtuigongeluk in Australië.

In 1953 was Warren - hij had scheikunde gestudeerd - betrokken bij een onderzoek naar de oorzaken van een crash van de Comet, het eerste passagiersvliegtuig dat werd aangedreven door straalmotoren, Warren realiseerde zich dat bandopnamen van gesprekken in de cockpit en vluchtgegevens zouden hebben geholpen bij het vinden van de oorzaken van het neerstorten.

Later zou Warren in een interview met het designmagazine Gizmag vertellen dat het vermoeden bestond dat de Comet verongelukte na een kaping. Maar dat viel toen niet te bewijzen.

Samen met zijn collega Tom Keeble bouwde Warren in 1956 een datarecorder die alle gegevens van het laatste deel van de vlucht elektronisch opsloeg. De zwarte doos was niet meteen populair. Luchtvaartbedrijven waren niet geïnteresseerd. Pas na een vliegtuigcrash in 1960 verplichtte Australië als eerste land ter wereld de zwarte doos.

Tegenwoordig zijn in een modern verkeersvliegtuig twee ’zwarte dozen’ geïnstalleerd: één die de vluchtgegevens opslaat, de flight data recorder, en één die de gesprekken in de cockpit opneemt, de cockpit voice recorder. Zwarte dozen bevinden zich meestal achterin het vliegtuig , in of vlakbij de staart en kunnen extreme condities doorstaan.

In werkelijkheid is de doos niet zwart, maar fel oranje. Die kleur vergemakkelijkt het terugvinden van de doos na een crash. De term 'zwarte doos' is een vertaling van de Engelse term 'black box'. Hiermee wordt gedoeld op een geheimzinnig apparaat waarvan velen niet weten wat er in zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden