David van Ooijen 1940-2006

door Hans Goslinga

den haag – Met de humanist Hein Roethof en de protestant Pieter Stoffelen vormde de gisteren overleden katholieke priester David van Ooijen in de jaren zeventig een driemanschap in de PvdA-fractie, dat zich beijverde voor neutraliteit in het publieke domein. Ze voerden strijd tegen het randschrift ’God zij met Ons’ op de gulden, de bede in de Troonrede, het ambtsgebed in raads- en statenvergaderingen en de slotregel van de koninklijke boodschap ’En hiermee bevelen Wij U in Godes heilige bescherming’.

De initiatieven kwamen niet voort uit antichristelijke motieven. Het drietal vond dat de overheid, nu Nederland geen christelijk land meer was, daaruit de consequenties moest trekken, wilde zij geen aanstoot geven aan mensen met een andere wereld- en levensbeschouwing. Met hun antecedenten zetten ze die opvatting kracht bij. Van Ooijen, ook tegenstander van partijvorming op christelijke basis, was de laatste katholieke priester in het parlement. Hij viel op door zijn vriendelijkheid en ernst.

De ’rooie pater’ zat in de Tweede Kamer van 1971 tot 1986. De priester was een eigenzinnig man. In 1971 behoorde hij tot de minderheid in zijn fractie die voor de vrijlating van de Drie van Breda stemde. Later stemde hij voor opzegging van het Navo-verdrag, tegen een abortusvoorstel en voor het stilleggen van de kerncentrales in Borsele en Dodewaard. Hij zette zich in het bijzonder in voor woonwagenbewoners. Op dat onderwerp promoveerde hij in 1993.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden