David Cameron van reclameman tot premier?

De perfecte schoonzoon: charmant, slim, grappig, joviaal, en altijd optimistisch, zelfverzekerd en onder alle omstandigheden kalm. Dat zijn steevast de steekwoorden die vrienden noemen om David Cameron (43), de man die in 2005 onverwacht leider werd van de Conservatieven, te omschrijven.

„Hij is de minst neurotische persoon die ik ooit in mijn leven heb ontmoet”, omschreef een universiteitsvriend en bestuurder van de Conservatieven Cameron tegenover de Britse krant the Guardian. „Ik kan zijn onzekerheden maar niet ontdekken”, zei een andere collega.

In het nog altijd zeer klassenbewuste Verenigd Koninkrijk wordt veel van zijn natuurlijke zelfvertrouwen toegeschreven aan zijn ’familie-achtergrond en bijbehorende scholing. Cameron is de de zoon van een effectenmakelaar en een directe nazaat van Koning Willem IV (1765-1837) en zijn maîtresse Dorothea Jordan. Zowel zijn moeder als zijn vrouw Samantha Cameron (39) komen uit een adellijke familie.

Hij zat op de elitaire kostschool Eton en studeerde met hoge cijfers af aan de Universiteit van Oxford (politiek, economie en filosofie). De student Cameron was weliswaar geïnteresseerd in politiek, maar van politieke ambities was nog geen sprake. Bij de Conservative Club, een conservatieve sociale vereniging, was Cameron niet te vinden.

Na zijn studie werkte Cameron voor de Conservatieve regering van John Major als speciale adviseur voor de minister van Financiën Norman Lamont en de minister van Binnenlandse Zaken Michael Howard. Daar viel hij de partijleiding direct op, maar pas als Lagerhuislid (sinds 2001) ontpopte hij zich als de leider van gelijkgestemde, zeer goed opgeleide, jonge Conservatieven die de partij wilden moderniseren tot een centrumpartij.

Eenmaal leider maakte hij ook vijanden binnen zijn eigen partij. In de rechter vleugel van de partij zijn mensen te vinden die het weliswaar niet eens zijn met zijn koers, maar niet in verzet komen omdat hij de eerste leider is in lange tijd die de partij aan een verkiezingsoverwinning kan helpen. Anderen klagen dat hij geen oog heeft voor mensen buiten zijn eigen kleine kring, die wel de ’Notting Hill set’ wordt genoemd, naar de populaire Londense buurt waar velen van hen wonen en veel tijd met elkaar doorbrengen.

De nieuwe lichting Conservatieven is weliswaar bevoorrecht, maar is niet de stijve, traditionele toffs (hoogste klasse) van weleer. Zij dragen vaak geen das, lopen in vrije tijd in een trui en op gympen, en hebben vrouwen die werken. Veel kiezers geloven in zijn oprechtheid als hij praat over de druk van het moderne leven op gezinnen en de waarde die hij hecht aan de Nationale Gezondheidszorg (NHS), hét heilige huisje van de Britse politiek. Cameron leerde de NHS al te goed kennen door de zorg voor zijn zwaargehandicapte zoon Ivan (6), die vorig jaar overleed. Zijn kinderen Nancy (6) en Elwen (4) gaan naar een staatsschool. Toch zeggen kiezers keer op keer dat hij ’meer stijl dan inhoud heeft’. Cameron begrijpt als geen ander hoe belangrijk imago tegenwoordig is; hij werkte zeven jaar als hoofd communicatie van een mediabedrijf.

Desondanks slaagt Cameron er maar niet in de kiezers volledig te overtuigen van zijn plannen voor het land, omdat de Britten – en zelfs mensen binnen zijn eigen partij – nog steeds niet weten waar de politicus precies voor staat. Het partijprogramma zit vol tegenstrijdigheden.

Cameron gelooft gepassioneerd in een kleinere overheid, en sociale rechtvaardigheid, maar is bovenal een pragmatist. „Hij is net als Blair niet ideologisch ”, zei één van zijn professoren tegen de Financial Times. Volgens de mensen die hem kennen, heeft hij geen specifieke politieke roeping of visie. Er zijn vrienden die zeggen dat ze hem nooit helemaal hebben leren kennen. Dat hij hoewel hij zijn emoties toont, nooit helemaal het achterste van zijn tong laat zien. „Ik denk dat je dat nodig hebt”, zegt een vriend in the Guardian, „om te slagen onder de druk van een leven in het publieke domein.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden