David Bowie 1947-2016

De betekenis van Bowie

Bowie 'has just slipped away'. Oud-muziekredacteur Peter Sierksma herinnert zich zijn interview met Bowie in Londen, aan de vooravond van het verschijnen van het album 'Earthling'.

'How cute', zei David Bowie toen ik het op 14 april 1997 niet kon laten mijn allereerste singletje te laten zien. Bowie kende het hoesje van de Nederlandse persing niet en keek er enigszins ontroerd naar. Zo kreeg de fan zijn handtekening. Toen pas ook, zag ik dat ene oog dat altijd bruin kleurde sinds hij in zijn jonge jaren na een vechtpartij vol op zijn linker was geraakt.

Het was meer dan een ding. Het hele gesprek had ik mijn best gedaan Bowie's ogen in werkelijkheid te kunnen aanschouwen. Maar dat was lastig aangezien hij ondanks de schaarse verlichting in de voor de gelegenheid gehuurde suite van Halkin Hotel het hele gesprek lang gewoonweg weigerde zijn kleine ronde zonnebrilletje af te zetten. Hoe onbeleefd voor een gentleman, dacht ik nog. En ik maar wippen op mijn zwartleren bank in de hoop over zijn blauwe glaasjes heen die twee verschillende pupillen te kunnen zien.

We kregen het over 'Space Oddity' en Major Tom, maar met name ook over Bowie's erfelijk belaste halfbroer Terry, die zwaar psychotisch was en in 1985 onder een trein liep. Bowie's liefde voor Terry en angst voor eenzelfde lot, bezongen in 'The Bewley Brothers' (Hunky Dory, 1971), had mij altijd gefascineerd en leek een belangrijk motief in zijn even wereldvreemde als buitenaardse werk. Bowie bevestigde dat als volgt: "De geschiedenis van mijn moeders familiekant is sterk bepaald door buitengewone geestelijke problemen, een lijn vol zelfmoorden tref je aan. Lange tijd heb ik gedacht dat ook mijn lot wel door die erfelijke fobie bepaald moest zijn. Ik werd dus al vroeg naar de buitenkant gedreven, gevoed door het idee dat het heel plausibel was zoals ik me voelde... altijd een outsider."

Dit was wat mij met The Thin White Duke verbond. Toen de Britse pr-medewerker na twintig minuten de hotelkamer binnenkwam en aangaf dat de tijd om was, knikte Bowie mij vriendelijk toe en zei: 'Ah, give the boy a few minutes more...'

vandaag 4|5 & DE VERDIEPING 2|3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden