Datum verstreken: Strauss-Kahn geen president

Dominique Strauss-Kahn en zijn vrouw Anne Sinclair. Beeld bruno
Dominique Strauss-Kahn en zijn vrouw Anne Sinclair.Beeld bruno

De speculaties kunnen de kast in. Dominique Strauss-Kahn gaat niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Want hoewel de zaak van het kamermeisje in New York op losse schroeven staat, en er weer volop werd gespeculeerd over zijn comeback in de Franse politiek, heeft 'DSK' één ding niet gedaan. Zich voor de voorverkiezingen van zijn partij inschrijven.

Sebastiaan Timmermans

Vandaag sluit de inschrijving van de Parti Socialiste (PS). En DSK, nog maar twee maanden de grote favoriet van zijn partij, staat definitief niet op de kandidatenlijst.

De grootste kanshebbers zijn partijvoorzitster Martine Aubry en partijveteraan Francois Hollande. Ook Ségolène Royal (de ex-vrouw van Hollande), die de vorige keer in 2007 presidentskandidaat voor haar partij was, doet weer mee. Nu lijken haar kansen veel kleiner.

Palais d'Élysée
Volgens opiniepeilingen maakt de PS nog steeds de meeste kans om de volgende bewoner van het Palais d'Élysée te leveren. Want Aubrey en Hollande ontberen beiden het charisma en (voormalige) populariteit van Strauss-Kahn, maar hun tegenstander, de huidige president Sarkozy ligt nog veel slechter bij het Franse volk.

De laatste maanden gaat het wel iets beter met zijn populariteit. Volgens waarnemers is dit voor een groot deel te danken aan de zwangerschap van zijn vrouw Carla Bruni.

Poging tot verkrachting

Strauss-Kahn werd als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds in New York beschuldigd van poging tot verkrachting van een kamermeisje van het hotel waar hij verbleef. De zaak is enigszins op losse schroeven komen te staan, omdat het niet zeker zou zijn of het kamermeisje dat hem beschuldigt, de waarheid spreekt. Strauss-Kahn stapte wel op als hoofd van het IMF om zich volledig op zijn verdediging te kunnen storten.

Martine Aubry. Beeld reuters
Martine Aubry.Beeld reuters
Francois Hollande. Beeld afp
Francois Hollande.Beeld afp
Ségolène Royal. Beeld afp
Ségolène Royal.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden