Daten lastig voor Koreaan door uiterlijk

Geadopteerde Zuid-Koreaanse mannen hebben het moeilijker op de datingmarkt dan vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van drie geadopteerde wetenschappers. Gedragsbioloog Peter Dijkstra vertelt waarom.

1 Hoe kwam u bij dit onderwerp?
"Als bioloog doe ik onderzoek naar de evolutie van seksueel gedrag. Ik bestudeer het datinggedrag van een Afrikaanse vissoort, cichliden. Het blijkt dat mannetjes met een bepaald kleurenpatroon het beter doen bij de vrouwtjes. Zij hebben voordeel van een exotisch uiterlijk. Ik vroeg me af of dat voor mensen ook geldt. Om me heen zag ik juist dat geadopteerde Aziaten het moeilijker hebben op de westerse huwelijksmarkt."

2 Waarom zijn Koreaanse mannen minder succesvol in de liefde?
"Koreanen zijn over het algemeen tengerder gebouwd en korter dan westerse mannen, belangrijke factoren bij dating. Verder spelen karikaturen in de media een rol: Aziatische mannen worden vaak afgeschilderd als nerd, terwijl Aziatische vrouwen als exotisch en aantrekkelijk overkomen. Voor geadopteerde vrouwen is het daarom geen probleem om klein en tenger te zijn.

Van de driehonderd Koreaanse adoptiekinderen die we in diverse westerse landen ondervraagden, waren de vrouwen inderdaad succesvoller in de liefde dan de mannen. Overigens hebben we geen onderscheid gemaakt tussen etnische subgroepen op de huwelijksmarkt."

3Wat was de meest verrassende uitkomst?
"Dat leeftijd ook een rol speelt: mannen ouder dan 35 jaar zijn vaker single en rapporteren ook dat ze meer moeite hebben met het vinden van een partner. Dat is hoopvol, bij jongere generaties speelt het probleem dus minder. Wellicht omdat de beeldvorming verandert. Aziatische mannen zijn relatief succesvol in het Westen. Op de campus van de universiteit in Texas waar ik werk, zie je veel Aziaten. Ook de opkomst van de Aziatische wereld beïnvloedt ons imago positief."

4U bent zelf geadopteerd?
"Ja, net als antropoloog Daniel Schwekendiek en psycholoog Paul Preenen met wie ik dit onderzoek heb gedaan. We komen allen uit Zuid-Korea. Natuurlijk speelde onze persoonlijke interesse mee. In onze studie zagen we dat adoptiekinderen in het algemeen meer moeite hebben met het vinden van een partner. Gek genoeg is daar weinig onderzoek naar gedaan, terwijl het wel heel belangrijk is voor je welbevinden. We hopen dat hier nu vaker naar wordt gekeken bij het beoordelen van het succes van een adoptie."

5Heeft u zelf problemen met het vinden van een partner?
"Ik vond het moeilijk om een partner te vinden, en dat kwam deels door mijn Aziatische uiterlijk. Nu hoef ik me gelukkig geen zorgen meer te maken: ik ben getrouwd met een blanke Amerikaanse vrouw. Overigens ken ik ook veel geadopteerde mannen die het uitstekend doen op de datingmarkt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden