Datalek bij drie ziekenhuizen

Door een 'menselijke fout' zijn gegevens van patiënten op straat komen te liggen. Beeld ANP
Door een 'menselijke fout' zijn gegevens van patiënten op straat komen te liggen.Beeld ANP

De gegevens van patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis zijn op straat komen te liggen. Het gaat niet om medische dossiers maar om namen en geboortedatums. Dit heeft het verantwoordelijke Belgische IT-bedrijf iGuana maandag aan de betreffende ziekenhuizen gemeld.

De informatie - het patiëntnummer, geslacht, de naam, geboortedatum en de locatie van in totaal 158.000 Nederlandse en Belgische patiënten - was via een openbare en onbeveiligde internetlink te zien. Volgens iGuana is de informatie niet bruikbaar geweest voor derden.

Het tv-programma Meldpunt van omroep Max heeft onderzoek gedaan naar deze datalekken en iGuana erop gewezen. Het gaat om de patiëntgegevens van twee Nederlandse ziekenhuizen; het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Bij dat laatste ziekenhuis gaat het om de gegevens van 4.500 patiënten.

Volgens het digitaliseringsbedrijf ging het mis door een 'menselijke fout'. Het bedrijf gebruikte tot vorige week de onbeschermde internetlink voor uitwisseling van medische informatie tussen het scanbedrijf en de ziekenhuizen. Toen Meldpunt daarop wees is de link verwijderd.

Digitalisering
Nederlandse ziekenhuizen laten kilometers ziekenhuisarchief inscannen om ruimte en kosten te besparen en patiëntgegevens voor artsen toegankelijker te maken. Patiëntgegevens moeten verplicht vijftien jaar bewaard worden.

iGuana is een bedrijf dat onder meer papieren medische dossiers voor ziekenhuizen digitaliseert. Volgens Meldpunt is er een concurrentiestrijd gaande is tussen allerlei 'scanbedrijven'. Om zo goedkoop mogelijk te zijn, laten deze bedrijven scanwerk uitvoeren in sociale werkplaatsen en gevangenissen.

Volgens Meldpunt deed iGuana dit ook. iGuana laat weten dat zij maar tot eind 2014 een deel van het voorbereidende werk - zoals nietjes en paperclips verwijderen - inderdaad door gevangenen liet verrichten. Vanwege de 'verkeerde beeldvorming bij klanten en in de publieke opinie', zegt de onderneming hiermee te zijn gestopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden