Databank GGZ stopt met koppelen behandelgegevens

Beeld ANP XTRA

Het is niet langer mogelijk om behandelgegevens van psychiatrisch patiënten te koppelen aan andere datasets, bijvoorbeeld van zorgverzekeraars. Dat laat Stichting Benchmark GGZ (SBG) weten, de databank die deze gegevens verzamelt. 

Vandaag dient een kort geding dat boze patiënten en psychiaters hebben aangespannen tegen de dataverzamelaar vanwege veronderstelde privacyschending.

Met deze maatregel haalt de databank vlak voor de rechtszaak de angel uit een hoog opgelopen discussie. "De SBG is eindelijk wakker geworden", zegt psychiater Coby Groenendijk, een van de mensen achter het kort geding. Was de inzet van het geding eerst algehele vernietiging van de databank, nu is het een tijdelijke lockdown. De timing van de maatregel is opmerkelijk, zegt Groenendijk. "Alsof ze een draai hebben gemaakt."

De SBG verzamelt behandelgegevens om kwaliteit van instellingen en behandelingen in kaart te brengen. Dat levert nuttige informatie op voor de zorgverzekeraars; die financieren de SBG dan ook. Maar psychiatrisch patiënten waren bang dat de databank hun gegevens zonder hun medeweten rechtstreeks zou koppelen aan data van zorgverzekeraars. Ze waren bang voor hogere premies.

SBG-directeur Maarten Erenstein zegt dat er nog nooit datakoppelingen zijn gedaan en dat die ook in de toekomst uitblijven. De SBG heeft de codes waarmee behandelgegevens gekoppeld kunnen worden aan patiëntnamen bij GGZ-instellingen verwijderd, zegt hij ook. "Daardoor zijn de behandelgegevens op geen enkele manier tot de persoon herleidbaar."

Dit voorjaar liet minister Schippers (volksgezondheid) weten dat er geen wettelijke grond is voor het delen van behandelgegevens. Het gaat om vragenlijsten die patiënten invullen aan het begin en eind van een behandeling, over zaken als suïcidaliteit, depressie, angsten en seksualiteit. Namen, postcodes en burgerservicenummers zijn afgeschermd.

Daarop stopte het gros van de GGZ-instellingen acuut met het leveren van behandelgegevens aan de SBG. De minister verwees naar een uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een andere zaak, vorig jaar. Daarin werden vergelijkbare gegevens aangemerkt als persoonsgegevens, die niet zonder toestemming gedeeld mogen worden.

De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt de zaak nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden