Dat wordt lezen deze zomer / Acht tips

Dat wordt lezen deze zomer, want het weer valt vies tegen. Maar welke boeken mogen mee op vakantie? Acht tips.

Travelling light -dat lukt de verstokte lezer niet. Die zeult rond met een veel te zware koffer vol vakantielectuur, uit angst om zonder boek te zitten. Vreselijk vooruitzicht: een lange treinreis, een regenachtige middag en dan géén boek onder handbereik hebben. Of wel een boek maar geen léuk boek. Of best een leuk boek, dat alleen net niet past bij de sfeer van het moment: een lome middag onder een Franse plataan, in een Indiase hotelkamer, op een Zweedse camping. Soms zitten schrijvers trouwens óók onder die plataan en schrijven ze erover. Acht tips voor de reisbibliotheek uit het boekenaanbod van 2004.

Voettochten door Frankrijk

'Halfzes. De zon staat op de boekenkast. Eruit!' Met deze montere tekst start de eerste wandeldag in 'Terloops. Voettochten 1957-1973' van J.J. Voskuil. De schrijver gaat met zijn vrouw wandelen in de Dordogne en doet verslag van het drukkende weer, de 'beroepsglimlach' van de Franse serveersters en de mestvliegen op de camembert. Aan zichzelf kan de schrijver niet ontsnappen: ,,Ik voel me in toenemende mate geïsoleerd en heb steeds meer last van benauwdheden, pijn in mijn borst, enzovoort.'' Een boek vol vergeelde vakantie-impressies dat leest als een monotone, mieterse mantra van plein en kerk en plein en kerk. (Van Oorschot, 280 blz., 18,50 euro)

100 wereldplekken

Ze is de absolute tegenpool van Voskuil: de blonde, frisse, reislustige Floortje Dessing, presentatrice van het tv-programma 'Yorin Travel'. Bij haar geen getob en drukkend weer, zij reist gewoon van Hotspot naar Ervaring. In '100 wereldplekken die je gezien moet hebben' -een compact reisgidsje met aardige foto's- presenteert zij haar mooiste reiservaringen in zo'n 70 landen. In dezelfde tijd waarin Voskuil varkensboeren op een Frans terrasje bestudeert, hopt Dessing van Alaska naar Korea. Ze blijft overal maar heel even en vindt bijna alles fijn. Voor wie nog zoekt naar ideeën voor een last-minute vakantie. (Prometheus, 432 blz., 15,00 euro)

Van Zweden tot Grubbenvorst

Je vindt niet wat je zoekt, maar alleen wat je niet zoekt. Dat is de Wet van Bob den Uyl (1930-1992), geformuleerd in 'Het reizen vereist sterke zenuwen'. De bundel bevat een bloemlezing van droogkomische reisverhalen, waarin Den Uyl worstelt met hoteleigenaren, kaartjesautomaten, vrouwen, reisleiders en zichzelf. Hij raakt zijn reisgezelschap kwijt tijdens een groepsreis door Zweden, belandt middenin de nacht in een slotgracht te Grubbenvorst en loopt op één schoen door Venlo. Het zijn -net als bij Voskuil- berichten uit een voorbije, dichtbije wereld, maar zo grappig opgeschreven dat ze de moeite waard blijven (Thomas Rap, 335 blz., 14,90 euro.)

Het Spanje van Emants

Ook al een voorbije wereld: het Spanje van Marcellus Emants (1848-1923). De schrijver verbleef langdurig in steden als Barcelona, Madrid, Sevilla en Granada. In 'Spaanse schetsen' schrijft hij over stierengevechten en de gewoontes van de Spanjaarden. Daarbij probeert hij zo objectief mogelijk te zijn en 'als een god boven de boel te zweven'. Hij observeert onder meer dit: ,,Het woord 'wandelen' heeft voor de zoon van het zuiden een geheel andere betekenis dan voor ons.'' Wij zoeken de stilte en de natuur op, zij paraderen massaal op de Rambla in Barcelona. (Menken Kasander en Wigman Uitgevers, 249 blz., 19,50 euro)

India volgens Ramdas

,,Over India kun je letterlijk alles zeggen, het berust altijd op evenveel waarheid als onwaarheid.'' Dat schrijft Anil Ramdas in 'Zonder liefde valt best te leven. Correspondentie uit India'. Als correspondent voor NRC schreef hij drie jaar lang over allerlei elementen van de Indiase samenleving: de heilige koeien (en de illegale abattoirs), de sad dhu's met hun mobiele telefoons en het taboe op de tongzoen. Anders dan Emants probeert Ramdas helemaal niet objectief te zijn. Niet als journalist maar als 'onthaaste toerist' schreef hij zijn mooie stukken, die eigenlijk vooral over hem gaan. (De Bezige Bij, 304 blz., 19,90 euro)

Avonturiers in Afrika

Ton van der Lee is zo'n zeldzame rasavonturier, voor wie reizen een bloedserieuze levensvervulling is. Jaren geleden verruilde hij zijn Nederlandse carrière als filmproducer voor een onzeker leven in Namibië en Mali. Hij schreef daarover twee alleraardigste boeken: 'Solitaire' (2001) en 'Het Zandkasteel' (2002). Recent verscheen 'De boot naar Timboektoe. Reizen door Afrika', met scherpe en liefdevolle reisverhalen waarin backpackers, 'gebroken blanken', sekstoeristen, beachboys, vluchtelingen en andere avonturiers figureren. Met prachtige portretten van de Nederlanders Daddy Henk en Dutch Nelly in Gambia. (Prometheus, 252 blz., 17,50 euro)

Arabisch Londen

Het is een vrolijke boel in het Londen van de Libanese schrijfster Hanaan as-Sjaikh. In haar roman 'Alleen in Londen' zijn drie Arabische immigranten op zoek naar hun persoonlijke vrijheid. Los van familie en tradities leven zij zich uit in deze wereldstad. De Libanese Samier ontdekt de herenliefde, de Marokkaanse nepprinses Amiera verwent rijke Arabische zakenmannen en de keurige, Iraakse Lamies krijgt haar eerste tongzoen. Grappige, luchtige roman die weer eens een ander licht op Londen werpt. (De Geus/Novib, 318 blz., 20,00 euro)

Grieks Falderaki

,,Griekenland riep maar ik lag op mijn bed in de verduisterde hotelkamer en dacht aan leverworst.'' Hier spreekt geen personage van Houellebecq maar de vrijgezelle veertiger Mark uit de novelle van reisjournalist Dirk Mulder. In 'We zouden nog naar Noorwegen' moet Mark ineens naar Griekenland om een reisreportage te maken voor de krant. Maar Mark houdt helemaal niet van reizen, hij blijft het liefste binnen. Toch vindt hij op het Griekse vakantie-eiland Falderaki iets wat hem (even) gelukkig maakt. Aardig debuut, dat wel bruusk eindigt. (Thomas Rap, 126 blz., 14,90 euro)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden