Dat wordt kort geding nummer 4 tegen V&D

null Beeld ANP
Beeld ANP

Weer worden er korte gedingen aangespannen tegen V&D. Zo zeer zijn de vakbonden FNV en CNV het schimmenspel rond het korten op de lonen van het V&D-personeel zat. De deadline om ervan af te zien, verstreek gisteren, dus volgen nu twee korte gedingen van de bonden om de salariskorting van tafel te halen.

Stijn Tielemans en Dorien Pels

FNV en CNV gaan samen naar de rechter en vermoedelijk komt er één zittingsdatum. Ook ProWinko, dat in Roermond het pand aan V&D verhuurt, eist ontruiming in kort geding. Het warenhuis betaalt niet de afgesproken huur. Door deze rechtszaken worden de geldzorgen van V&D steeds groter.

Vlak voordat gisteren de deadline van de bonden verstreek, toverde V&D een konijn uit de hoge hoed. V&D bood aan de salarisvermindering van zijn personeel op te delen. Nu 3 procent, volgend jaar 2,8 procent. Die tegemoetkoming van V&D is voor CNV geen reden om af te zien van een rechtsgang. "V&D ligt vanaf het begin op ramkoers", zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer. Volgens zijn FNV-collega Niels Suijker blijft de salarisverlaging een eenzijdig 'dictaat' dat medewerkers geen baangarantie geeft.

Ontruiming geëist
Eenzelfde truc haalde V&D uit vlak voor het kort geding afgelopen dinsdag. Toen eiste de verhuurder van de vier belangrijkste V&D-vestigingen ontruiming wegens het niet betalen van de huur. Het warenhuisconcern maakte vervolgens ineens een deel van de huursom over. Voor verhuurder IEF Capital was dit niet acceptabel. Het kort geding ging gewoon door, de uitspraak volgt morgen.

De tactiek van V&D om kleine concessies te doen in het zicht van een rechtsgang, lijkt averechts te werken. Bonden en verhuurders houden voet bij stuk. Ze eisen dat lonen en huren niet eenzijdig worden verlaagd. De bonden vrezen zelfs dat het loonoffer voor het lagere personeel kan oplopen tot 12 procent. Verkopers en ondersteunend personeel moeten de komende twee jaar nog eens 4,2 procent extra inleveren. Tot een jaar geleden had V&D een bedrijfs-cao, maar sinds november geldt de cao voor budgetketens als Zeeman en Primark.

null Beeld anp
Beeld anp

Tactiek V&D werkt averechts
De tactiek van V&D om kleine concessies te doen in het zicht van een rechtsgang, lijkt averechts te werken. Bonden en verhuurders houden voet bij stuk. Ze eisen dat lonen en huren niet eenzijdig worden verlaagd. De bonden vrezen zelfs dat het loonoffer voor het lagere personeel kan oplopen tot 12 procent. Verkopers en ondersteunend personeel moeten de komende twee jaar nog eens 4,2 procent extra inleveren. Tot een jaar geleden had V&D een bedrijfs-cao, maar sinds november geldt de cao voor budgetketens als Zeeman en Primark.

Zo wil V&D ook eenzijdig vier maanden de huren niet betalen voor zijn winkelpanden en daarna een huurverlaging van tientallen procenten doorvoeren. Na het kort geding dinsdag, dat door IEF Capital was aangespannen, probeerde V&D tot middernacht een compromis te bereiken met alle verhuurders. Tijdens een besloten bijeenkomst zegde de directie van V&D nieuwe voorstellen toe, zegt Jos van de Mortel, directeur van Metropop, eigenaar van de panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard. "Waarom zouden wij vier maanden huur inleveren en niks terugkrijgen? Als V&D weer veel winst maakt, betalen ze dan met rente terug?"

Boekhuis stopt levering
CB, vroeger het Centraal Boekhuis, levert geen boeken meer aan V&D. Het is daarmee op 23 januari gestopt, bevestigde CB-directeur Cortenraad gisteren een bericht in vakblad Boekblad. CB staakte de levering nadat kredietverzekeraar Coface besloot de kredietlimiet voor V&D in te trekken. “Coface bepaalt de kredietwaardigheid van onze debiteuren.”

'We willen best inleveren, maar niet op deze manier'
Het is drukker dan ooit deze week in de vestiging van V&D in Oss, zegt Margreet Kanning (47). "Mensen komen snel nog even hun cadeaubonnen besteden, mocht V&D failliet gaan. Gisteren hadden we 31 cadeaubonnen op één kassa. We staan duidelijk in de belangstelling: op dit moment halen we onze omzetdoelen makkelijk. Dat is wel eens anders geweest."

Kanning werkt nu 16 jaar in de vestiging. Ze gaat er in totaal 200 euro bruto op achteruit, mocht de opgelegde loonkorting doorgaan. En dan is ze ook nog alleenstaand met twee kinderen (20 en 23) thuis, van wie één werkt en de ander net weer gaat studeren. "V&D vraagt een heleboel van ons. De lonen zijn al jaren bevroren."

Ze steunt de vakbond als die naar de rechter stapt. "Ik ben super blij met mijn baantje. Wij willen best meedenken en ook inleveren. Maar niet zoveel."

Het personeel wordt goed op de hoogte gehouden vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam. Elke dag ligt er een verse nieuwsbrief in de kantine over de stand van zaken rond de crisis. "We zijn ongerust. De sfeer is gespannen, maar ook een van 'schouders eronder'. Een Nederland zonder warenhuis kan ik me gewoon niet voorstellen."

'Ze nemen nu liever jonge mensen aan, of Polen'
V&D kort niet alleen op het loon, ook alle seniorendagen zijn geschrapt. En laat Ron Jaquet (65) er nu honderden hebben opgespaard. "Ik stond op het punt om af te zwaaien, met pensioen, maar nu moet ik maanden langer door. Die dagen hadden bij elkaar een waarde van zo'n 5000 euro."

Al 37 jaar werkt Jaquet op verschillende distributiecentra van V&D, op dit moment in Nieuwegein. Vandaaruit worden de warenhuizen bevoorraad. De hele dag sjouwen en sjorren, dat hoeft niet meer, hij leidt jongere collega's op.

'Respectloos' noemt Ron Jaquet de opgelegde korting. "We zijn toch geen slaven?" Hij staat vooraan als er actie wordt gevoerd.

"Het is een hechte gemeenschap hier op het distributiecentrum, bij ons werken toevallig veel ouderen. Ik snap het wel, ze nemen nu liever jonge mensen aan, of Polen. Maar je kunt ons toch niet zomaar al onze rechten afnemen?"

Jaquet is zo'n oude rot in het vak dat hij ook nog onder Anton Dreesmann heeft gewerkt die tot 1988 de baas was bij het concern, de kleinzoon van de oprichter. "Dit was onder de oude Dreesmann niet gebeurd. Hij was een bulldog, maar hij was recht voor zijn raap en rechtvaardig voor zijn personeel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden