CommentaarVuurwerk

Dat vuurwerk kan zo niet langer

Wie de negatieve effecten van het massaal afgestoken vuurwerk in de nieuwjaarsnacht op een rijtje zet, zou zich zomaar kunnen afvragen waarom we nog niet met dat vuurwerk zijn gestopt.

Hier is zo’n rijtje: jaarlijks raken mensen vingers en ogen kwijt; er vallen honderden gewonden, van wie de helft niet zélf vuurwerk heeft afgestoken, maar gewoon stond toe te kijken; soms vallen er zelfs dodelijke slachtoffers; er wordt voor vele miljoenen aan materiële schade aangericht; de concentraties fijnstof in de lucht zijn tijdelijk veertig keer hoger dan normaal, met vooral veel nadelige gevolgen voor de ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte; natuur en milieu lopen schade op; vele duizenden huisdieren maken zeer angstige uren door.

Het is overigens geen nieuw rijtje. De landelijke politieleiding riep al op tot stevige maatregelen. En al eerder stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de viering van Oud en Nieuw op veel plekken in het land het onveiligste feest van het jaar is.

 Vuurwerkvrije zone

Het is dan ook heel begrijpelijk dat in steeds meer gemeenten vuurwerkvrije zones worden ingesteld en er wordt gekozen voor een grote centrale vuurwerkshow, georganiseerd door de lokale overheid. De zwaarste vuurwerkcategorie is inmiddels verboden, het aantal uren waarop er mag worden afgestoken is teruggedrongen en vuurwerkverkopers moeten gratis veiligheidsbrillen en -lonten verschaffen. Maar van een fundamentele aanpak is tot nu toe geen sprake. Een aanzet tot een verbod op knalvuurwerk werd vorig jaar voorjaar al gauw weer van tafel gehaald: politiek onhaalbaar.

Het belangrijkste argument daarbij: het afsteken van vuurwerk is een mooie traditie waar we – los van wat veiligheidsmaatregelen – niet aan moeten willen tornen. De discussie over Zwarte Piet in de afgelopen jaren laat zien dat tradities stevig zijn, maar niet in beton gegoten, en dat ze weinig waard zijn als ze zich niets aantrekken van de maatschappelijke actualiteit.

De lijst aan nadelige vuurwerkgevolgen spreekt wat dat betreft voor zich. Niet dat er een algeheel vuurwerkverbod zou moeten komen. Dat is onhaalbaar, niet nodig en misschien zelfs onwenselijk. De traditie van het afsteken van vuurwerk past bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Maar het kan veel veiliger en veel leuker. Bovendien: de meeste mensen steken helemaal geen vuurwerk af. Slechts twintig procent van de Nederlanders schaft zelf vuurwerk aan. Voor de rest geldt dat ze er naar kijken. Het kan niet langer alleen van gemeenten en buurtbewoners afhangen of er centrale vuurwerkshows en vuurwerkvrije zones komen. Het is tijd dat het kabinet daarin het voortouw neemt.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden