Dat Postma zich schaamt naar zijn ouders toe, is mooi en direct genoeg voor zijn rehabilitatie.

’Heb je dat gehoord, van die keeper van Den Haag?’ De hand ging naar de mond als om wat er verder gezegd ging worden te camoufleren voor de buitenwereld, alhoewel er niemand in de buurt was. Het signaal dat er iets smeuïgs aankomt. Zo hoorde ik het, van een vriend die het me besmuikt vertelde. En vervolgens ook van mij een klassieke reactie: ’Tjonge jonge, nou, dan sta je wel voor paal zeg.’

Het lijkt wel of Stefan Postma, de keeper in kwestie, een kandidaat voor de aanstaande Tweede-Kamer-verkiezingen is. In heel wat landen zou het filmpje met hem als hoofdpersoon dat deze dagen over internet zweeft en waarvan ik de inhoud maar zal samenvatten als uiterst seksueel getint, gebruikt worden om een ambitieuze politicus zwart te maken. Maar Postma is helemaal geen politicus, hij is keeper van ADO Den Haag, ook een mooi beroep dat hij met enige verve uitoefent, maar dat je nou het gevoel hebt dat er een echte naam op het spel staat, nee.

De zaak van de ex van Postma, die drie jaar geleden om wraak te nemen het nogal intieme filmpje lanceerde, is een zuiver voorbeeld van brood en spelen, de behoefte van het volk om zich ergens mee te vermaken, om net zoals ik ’Tjonge jonge’ te kunnen zeggen, en liefst nog wat gekruider. Het is kennelijk onmogelijk erboven te staan.

In de televisieserie ’Wilhelmina’, waarvan afgelopen zondagavond de laatste aflevering over de buis rolde, vroeg vertrouweling meneer Van ’t Sant aan de grijze vorstin of ie nu eindelijk zijn naam mocht zuiveren door te vertellen dat ie al die tijd gehandeld had uit trouw en om de seksuele uitspattingen van prins Hendrik aan het zicht te onttrekken. ’Goed’, sprak Wilhelmina na lang aarzelen, ’vertel dan maar van één bastaard. Niet meer.’ Ze schaamde zich.

Net zoals Postma zich schaamt, Naar zijn ouders toe met name. Dat vond ik eigenlijk het mooiste aan alles en ook direct genoeg voor zijn rehabilitatie. De keeper van Den Haag schaamt zich naar zijn ouders toe. Maar daar gaan die spreekkoren niet over. Daarin rijmt ’kont’ op ’niet gezond’. Want zo wil de tekstschrijver van het volk het.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden