Dat kan natuurlijk alleen maar uitdraaien op een ...

Dat kan natuurlijk alleen maar uitdraaien op een zouteloze moppentrommel, als je Joop van den Ende een actueel, komisch, satirisch en ook nog wekelijks programma laat produceren. Zo zitten we nu opgezadeld met 'Zaterdagavondcafe'. Veronica zond de tweede aflevering uit, die het niet eens haalde bij de eerste, die al van te twijfelachtig allooi was.

RUUD VERDONCK

Haije van der Heijden, ook wereldberoemd door zijn messcherpe humor in dienst van Ivo Niehe en diens schoolcabaret 'Binnenlandse Zaken', tekent bij Joop van den Ende ook voor de humor, die door onder meer Johnny Kraaykamp sr, Maarten Spanjer, Merel Laseur en Edda Barends wordt doorverteld. Om te laten zien dat het om een echt actueel programma gaat, tonen ze in 'Zaterdagavondcafe' elke keer de zaterdageditie van De Volkskrant, terwijl de hoogste intellectuele uitdaging in dat cafe het lijf- en programmablad van Van den Ende is, en dat vinden ze al moeilijk genoeg. Het programma zelf staat bol van oude moppen, die voor de gelegenheid een beetje aangepast zijn. Ken je die van die keeper, die elke week tien ballen doorliet? Nee. Hij wilde zelfmoord plegen door voor de trein te springen. En? Hij dook er overheen. Het is onvoorstelbaar, maar dit was de openingsgrap van het programma en bovendien de beste.

Voor het overige dreef Van der Heijden op een prullenbak vol overleden moppen over Japanners, en aangezien het overlijden reeds vele jaren geleden plaatsvond, viel er geen spatje actualiteit, laat staan satire aan te ontdekken ('Weet je zeker dat het een Japanner was en geen Mongool?', dat soort humor). Het satirische zal mogelijk gezeten hebben in een, aantoonbaar zelfs uit oude Playboys, gejat vrachtje moppen over honger, die voor de gelegenheid geprojecteerd waren op Somalie. Zielig. Als de kassa van meneer Van den Ende maar rinkelt, dan druppelt het in huize Van der Heijden. Zal ik hier iets actueels over aids bij verzinnen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden