Dat juist de PVV slecht scoort, ontgaat buitenlandse pers niet

Het verlies van Wilders bij de Europese verkiezingen is wereldwijd nieuws. Het anti-Europa geluid van de PVV-leider is hard afgestraft, zo luidt het eensgezinde oordeel van de internationale pers over de verkiezingsuitslag.

undefined

The Daily Telegraph

"Wilders' droom leider te worden van een anti-EU-coalitie valt met het verlies in duigen", concludeert de Britse krant. Volgens journalist Bruno Waterfield knapte de Nederlandse kiezer af op de PVV vanwege de controversiële samenwerking met het extreem-rechtse Front National. Waterfield, die aanwezig was bij de uitslagenavond van de PVV in Scheveningen, schrijft dat aanhangers voetbalshirts droegen met 'Wilders Akbar', een parodie op 'Allahu Akbar' (Arabisch voor 'god is groot').

undefined

Frankfurter Allgemeine Zeitung

De Duitse krant noemt de terugval van de PVV 'een grote verrassing': "Niet de verwachte monsterzege, maar slechts de vierde partij". De Frankfurter Allgemeine Zeiting vindt het zwak dat Wilders de slechte uitslag wijdt aan de lage opkomst, aangezien in 2009 net zo weinig mensen gingen stemmen. Toen deed de PVV het beter.

undefined

Irish Times

"De verwachting dat eurosceptische partijen overal gaan winnen, wordt met het verlies van Wilders nu al ondermijnd", schrijft het Ierse dagblad. De slechte score zou zomaar eens gevolgen kunnen hebben voor de anti-Europese fractie die Wilders tracht te smeden met andere eurokritische partijen. Volgens de krant uit Dublin wordt het voor de PVV-leider een lastige klus de "25 benodigde parlementszetels uit zeven verschillende landen" te bemachtigen.

undefined

The Wall Street Journal

Net als de Irish Times noemt ook de Amerikaanse zakenkrant de terugval van Wilders als een voorteken van verdere verliezen voor anti-Europa partijen. Het New Yorkse blad verbaast zich over de uitslag, aangezien partijen als de PVV "hadden moeten profiteren van de economische ellende in Europa."

undefined

Le Monde

Een nederlaag voor de 'Nederlandse populisten', schrijft de Franse krant. De beoogde eurosceptische fractie moet nu hopen op een overwinning van het Franse Front National, die volgens peilingen tot twintig zetels in de wacht gaat slepen. In tegenstelling tot de The Wall Street Journal vindt Le Monde dat "het verlies van Wilders niets hoeft te betekenen voor andere populistische partijen". De belangrijkste 'krachten' Front National en het Britse UKIP gaan volgens het dagblad wél scoren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden