Dat irritante babytoontje is wel degelijk goed voor kinderen

"Koediekoedie!" Beeld Thinkstock

Dat ‘babytoontje’ dat ouders gebruiken om met hun baby te ‘praten’, de meeste mensen ergeren zich er groen en geel aan. Toch moeten ouders vooral doorgaan met deze manier van spreken, zegt taalwetenschapper Brigitta Keij. Het helpt baby’s om snel hun moedertaal te kunnen leren. Vandaag promoveert Keij op dit onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Als ouders op een ‘babytoontje’ tegen hun kind praten, spreken zij de klemtoon van de afzonderlijke woorden duidelijk uit. Daardoor kunnen baby’s goed horen waar woorden beginnen en eindigen en nemen zij de woorden sneller in zich op. “Vergelijk het maar met een vreemde taal die je hoort”, zegt Keij. “Als mensen een voor jou vreemde taal spreken, lijkt het vaak alsof zij sneller praten. Dat komt doordat je niet kunt horen waar woorden beginnen en eindigen. Alles klinkt als een grote brij. Dat geldt ook voor baby’s.”

Brigitta Keij Beeld Brigitta Keij

Babylab

Keij testte vierhonderd baby’s in het ‘babylab’ van de Universiteit Utrecht. Tweehonderd van hen hadden Nederlands als moedertaal, de andere helft leerde Turks. Beide talen verschillen sterk van elkaar qua ritme. “Bij Nederlandse woorden ligt de klemtoon vaak op het eerste deel van het woord. Turkse woorden hebben juist een klemtoon op het laatste deel van het woord”, legt Keij uit.

De baby’s keken naar een scherm met een vrouwengezicht. “Baby’s kijken nu eenmaal graag naar vrouwen en naar andere baby’s”, zegt Keij. Vervolgens hoorden de kinderen woorden in hun eigen taal en in een andere taal. Via het scherm mat Keij de oogbewegingen van de baby’s en wat bleek? Kinderen hebben zes tot zeven seconden langer aandacht voor het vrouwengezicht als zij woorden op een babytoon horen.

Taalontwikkeling begint volgens Keij al in de baarmoeder. “Baby’s in de buik kunnen alleen ritme horen, klanken zijn door de buik heen niet te verstaan. Kinderen leren dus al vroeg om op klemtonen te letten.” Vanaf tien maanden begrijpen baby’s ook de betekenis van woorden. Rond hun eerste verjaardag zeggen zij hun eerste woordje. Bij baby’s die Amerikaans-Engels leren gaat dit nog sneller. Zij begrijpen met zeven maanden al wat woorden betekenen. “Dat komt doordat Amerikaanse ouders de babytoon vaker gebruiken dan Nederlandse ouders”, zegt Keij.

Baby's kunnen verschillende talen leren

Keij ontdekte ook dat kinderen langer de aandacht vasthouden als zij woorden in hun eigen taal horen. “De baby’s begrijpen nog niet echt wat tegen hen wordt gezegd, maar aan het ritme horen zij dat het hun eigen taal is”, zegt Keij. Maar hoe zit het met kinderen van wie bijvoorbeeld de vader Turks spreekt en de moeder Nederlands? Die kinderen zijn goed in staat om verschillende talen te leren en die talen van elkaar te onderscheiden, zegt Keij. “Baby’s koppelen taal aan de plaats waar zij zijn. Als zij bij mama op schoot zitten en Nederlands horen, richten zij zich op het Nederlands. Zijn zij bij papa, dan schakelen ze moeiteloos over naar het Turks.”

De laatste jaren adviseert de Nederlandse overheid ouders om Nederlands met hun kinderen te spreken, ook als dat niet de moedertaal van de ouders is. Keij is het daar niet mee eens. “Spreek de taal die je het best beheerst met je kinderen. Dan pikken zij zoveel mogelijk verschillende woorden op en leren zij gemakkelijker een taal te spreken. Ook een vreemde taal leren gaat beter.” En het babytoontje? “Ik begrijp dat het voor sommige mensen niet om aan te horen is”, zegt Keij. “Maar kinderen leren echt sneller als klemtonen duidelijk worden uitgesproken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden