'Dat het einde van Amerika nabij is, lijkt me overdreven'

Wat betekent Donald Trump voor Amerika's leiderschap en imago in de wereld? Aflevering 4 van een korte serie: de Chinese Yang Fengming vindt dat Trump een andere weg moet zoeken. "Wie wordt de 'nummer een' van de wereld als Amerika het niet meer wil doen?"

"Toen ik opgroeide, wisten we niks over Amerika. Ja, dat het een zielig land was dat bevrijd moest worden van het kapitalisme. Zo praatte men toen. Later, in de jaren tachtig en negentig kregen we langzaam toegang tot meer informatie. Het bleek in het Westen juist beter te zijn dan in China! Tegelijk is lang niet iedereen van wie ik weet dat ze naar Amerika zijn vertrokken om te studeren of te werken er gelukkig.


"Nu Trump aan de macht is, zijn er twee standpunten die je veel hoort. Sommige mensen vinden dat Trump het goed doet, dat hij door buitenlanders buiten te sluiten de veiligheid van zijn eigen mensen waarborgt. Als een vader die zijn gezin beschermt. Ik heb het idee dat die mensen de problemen rond vluchtelingen wat uitvergroten. Maar als ik dat zeg, krijg ik terug: 'Je bent een oude vrouw, wat weet jij nou?' Het is inderdaad moeilijk vanuit China te zien hoe ernstig die problemen zijn.


"Chinezen in Amerika bijvoorbeeld klagen graag over discriminatie en over het gebrek aan veiligheid. Zeker als ze zelf al een verblijfsvergunning hebben, zijn ze anti-immigratie. Maar dat heeft met de werkelijke situatie niet zoveel te maken. Ze zijn weggegaan omdat ze hier niet konden aarden en dachten dat daar alles beter zou zijn. Zo simpel is het niet.


"Het andere kamp zegt dat nu Trump zo bezig is - en het is inderdaad wat extreem allemaal - het einde van Amerika nabij is. Ook dat lijkt me wat overdreven. Maar de veranderingen roepen wel vragen op. Wie wordt de 'nummer een' van de wereld als Amerika het niet meer wil doen? Helemaal geen leider hebben, lijkt me ook wat gevaarlijk. Maar China is er duidelijk niet klaar voor. Kijk hoeveel arme gebieden we hier nog hebben. Dan kun je toch niet andermans zaken gaan regelen?


"Ik zou tegen Trump zeggen: zoek een andere weg. Kun je een overstroming blokkeren? Beter zoek je een manier om het water in goede banen te leiden.


"Zelf ben ik helaas nog nooit naar de VS geweest. Ik wil wel, maar voor een toeristenvisum heb je aardig wat spaargeld op je rekening nodig. Anders geloven ze niet dat je weer weggaat. Mijn dochter wil niet eens. Ze is nu in haar eentje op vakantie naar Iran. Naar Europa en Amerika gaat iedereen tegenwoordig. Het Westen trekt haar niet."

undefined

yang fengming

leeftijd 59 jaar


plaats Chongqing, China


beroep Gepensioneerd winkelier, kledingontwerper

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden