'Dat duiveltje had er niet bij gehoeven'

Bezoekers van de Utrechtse Rembrandtbioscoop zijn het niet eens met de kritiek dat 'The Passion of the Christ' gewelddadig en antisemitisch zou zijn.

Nicky Pluim Mentz (21) uit Houten:

,,De film heeft zo'n impact op me. De kruisiging, het scheuren van het voorhangsel van de tempel, de opstanding. Mooi was het. Ik ken het verhaal: Jezus heeft er bewust voor gekozen om voor ons aan het kruis te worden geslagen. Eigenlijk zouden we met alle christenen van Nederland naar deze film moeten gaan kijken. Het geeft een duidelijk beeld van hoe het was. Dat duiveltje in de film had er niet bij gehoeven. Wij hebben Jezus zo ver gebracht; Hij is door zijn eigen volk verloochend. Wat doe je er nu mee? Beseffen wat er is gebeurd, een oproep om ook achter Jezus aan te gaan.”

Prodeep Boom (34) uit Utrecht:

,,De film heeft op mij een heel diepe indruk gemaakt. Vooral de mensen die om Jezus heen stonden en hem geselden. Zoiets gruwelijks kunnen doen met een lach op je gezicht. Daar zie ik het werk van de duivel in. Het blijft natuurlijk de vertaling van Mel Gibson, maar ik geloof wel dat Jezus ontzettend geleden heeft. Ik heb het heel heftig ervaren. Het laatste halfuur zat ik te trillen op mijn stoel. Dan heb je al erge dingen gezien en denk je: kan het nog erger? Het is een bijzondere film, zowel voor gelovige als voor niet-gelovige mensen.”

Danny Ghosen (26) uit Woerden en Natascha de Vries (19) uit Utrecht:

Danny: ,,De film is supermooi, heel erg mooi gemaakt. Al die discussies eromheen vind ik nogal overdreven. Het geweld is wel heel extreem. Maar als het er niet in zou zitten, zou de film weer ongeloofwaardig zijn. Veel joden waren het er niet mee eens dat Jezus gekruisigd werd. In de film zie je dat maar een handjevol joden dat wilde.”

Natascha: ,,Het is goed dat ze hebben laten zien wat er allemaal is gebeurd. Dat mogen mensen best weten. Bij sommige stukjes heb ik wel mijn hoofd weggedraaid. Maar zo is het wel gebeurd.”

David Roose (21) uit Utrecht:

,,Ik vind het een zeer indrukwekkende film. Gigantisch. Sprakeloos word je ervan. Je kunt de film nog zo bloederig maken, maar dan weet je nog niet hoe erg de pijn is geweest. Het is ontzettend goed om stil te staan bij wat Jezus voor jou heeft gedaan, om jou te redden. Het verhaal is niet anders dan wat in de Bijbel staat. Maar doordat je deze beelden ziet, sta je er beter bij stil. Het is echt gebeurd; dat moet mensen wel aan het denken zetten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden