Commentaar

Dat dominees salaris krijgen, is geheel terecht, maar ook de gratis dominee is welkom

Dominees en geld: die combinatie leidt vaak tot ophef. Deze week bleek dat weer, toen in Zwolle een 'gratis dominee' werd aangesteld. Dat is een bankier die in deeltijd predikant wil worden, maar afziet van zijn domineessalaris.

De Bond van Nederlandse Predikanten wees erop dat dit de inkomenspositie van andere dominees kan uithollen. Daarop reageerden anderen dat dominees juist blij zouden moeten zijn met zo'n geroepene die gratis aan de slag wil met Gods Woord.

Maar wat is een dominee? Anders dan velen, vooral ook buiten de kerken, denken, is een dominee geen halve heilige die tussen de gelovige en God in staat. Integendeel, in de Protestantse Kerk hebben de gelovigen het voor het zeggen. Zij leggen geld bijeen om iemand die ervoor heeft doorgeleerd aan te stellen om hen te helpen met het lezen van de Bijbel. Hierdoor is deze kerk enerzijds democratisch, en blijft zij anderzijds doordrongen van de laatste wetenschappelijke kennis over het christendom.

Dominees zijn dus weliswaar geleerde, maar verder heel gewone mensen, die van hun salaris eten moeten kopen. Toch wordt er altijd een beetje boos gereageerd als zij over hun salaris praten, alsof dat eigenlijk niet mag. Zo worden er toch weer een soort heiligen van gemaakt, die van lucht kunnen leven.

De salarissen van dominees zijn overigens vrij bescheiden. De kerkleden die deze zogeheten 'traktementen' met hun financiële bijdragen mogelijk maken, hoeven werkelijk niet bang te zijn dat er veel champagne van zal worden gekocht; van overdaad is geen sprake. Dominees zijn mensen met gewone inkomens, voor het behoud waarvan ze mogen opkomen.

Maar in dit geval had hun reactie wellicht iets minder defensief kunnen zijn, want de gratis dominee in Zwolle brengt niemands inkomen in gevaar. Hij komt niet in de plaats van een betaalde dominee, maar heeft, door van salaris af te zien, een extra domineespost helpen creëren. Zo kan hij zijn roeping volgen hoewel de Zwolse kerk geen vacature heeft.

De synode van de Protestantse Kerk, dat is het bestuur, heeft op proef met de gratis predikant ingestemd, 'omdat het getuigt van creativiteit, betrokkenheid en ondernemerschap, zowel van de zijde van de gemeente als de betrokkene'. Dat is een wijs besluit.

De gratis dominee is iets nieuws, waar Zwolle en de Protestantse Kerk beter van worden. En dat geldt al helemaal voor de bank, waar de gratis dominee ook blijft werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden