Dat de wereld nog maar lang mag profiteren van deze Nobelprijswinnaar

(Reuters) Beeld
(Reuters)

Met het toekennen van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Fin Martti Ahtisaari is het Nobelcomité terug bij zijn ‘core business’, als we het zo oneerbiedig mogen uitdrukken – na het door sommigen bekritiseerde uitstapje naar klimaatridder Al Gore en het klimaatpanel IPCC vorig jaar. Het belonen van inspanningen voor vrede en ontwapening staat weer voorop.

Vredesmakelaar Ahtisaari droeg in zijn decennia omspannende diplomatieke carrière oplossingen aan voor vele gewelddadige conflicten, van Namibië, Noord-Ierland en Sri Lanka, tot de Balkan en met name Kosovo. Het is goed dat de keus voor deze geweldige internationale bemiddelaar weer de aandacht vestigt op de noodzaak van dit tijdrovende, merendeels weinig glamoureuze geploeter achter de schermen.

De Nobelprijs voor de Vrede is altijd de meest politieke onder de Nobelprijzen geweest. Het Nobelcomité heeft laten zien niet terug te deinzen voor het gegrom van de grootmachten op deze aarde, met onafhankelijke keuzes op het juiste moment. Zoals de prijs voor een collega van Ahtisaari, oud-president en bemiddelaar Jimmy Carter in 2002, op het moment dat Bush net van het Congres de vrije hand had gekregen om het leger in te zetten tegen Saddam Hoessein.

Zonder afbreuk te doen aan Ahtisaari’s verdienste, konden we daarom een kleine opwelling van spijt niet onderdrukken dat het Nobelcomité dit jaar niet naar China heeft gekeken. De Chinese dissident Hu Jia was immers een van de genoemde kandidaten. Vrij brutaal waarschuwde de Chinese regering deze week het comité in Oslo, de prijs niet toe te kennen aan Hu. Terwijl dat juist een krachtig signaal was geweest aan China, dat de hoop op verbetering van de mensenrechten in dit Olympisch jaar teniet deed. Het recente melkschandaal, dat maandenlang onder de pet werd gehouden, laat zien dat de autoritaire reflexen nog diep zitten.

Toch is ook deze Nobelprijs een duidelijk signaal aan een grootmacht, namelijk Rusland. Ahtisaari was immers de architect van de afscheiding van Kosovo. Ruslands wrok hierover ligt aan de basis van het conflict in Zuid-Ossetië.

Hoewel Ahtisaari dus bij uitzondering niet de juiste man zal zijn om dit conflict tot een oplossing te brengen, mogen we hopen dat de wereld nog lang kan profiteren van de inspanningen van deze 71-jarige. Het is een teken van hoop dat zijn organisatie, het Crisis Management Initiative, sinds vorig jaar ook de schouders zet onder een van de grootste conflicten van deze tijd, dat in Irak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden