Interview

'Dat de SP slechts geld wil uitgeven, klopt niet'

null Beeld anp
Beeld anp

De SP dringt tot steeds meer gemeentebesturen door. Dus moet de partij ook wethouders leveren. Arjo Klamer praatte altijd al veel met de SP-top, eerst met Jan Marijnissen, later met Emile Roemer. Vorig jaar werd de Rotterdamse hoogleraar economie lid van de SP, naar eigen zeggen 'best een hele stap voor een wetenschapper'. Nu gaat Klamer nog verder de politiek in. Hij wordt wethouder in zijn woonplaats Hilversum. Parttime, want hij vindt de wetenschap veel te leuk om er nu al mee te stoppen.

Wat zoekt een hoogleraar in de lokale politiek?
"Ik ben wel gehecht aan mijn onafhankelijke positie als wetenschapper. Maar ik ben zestig. In de academische wereld praat je veel over politiek, maar je doet er nooit wat aan. Ik vind het toch wel een uitdaging om het handwerk te doen, om te kijken wat er terechtkomt van alle mooie ideeën. Ik vrees weinig, maar we zullen zien. Ik zie dit als een ontdekkingsreis, wat ga ik tegenkomen?

U zat al aan de Hilversumse onderhandelingstafel. Heeft u al een begin van een antwoord?
"In de korte tijd die ik heb meegedaan, heb ik al enorm respect gekregen voor de plaatselijke politici. Ik snap er soms niks van, soms gaat het erg over details, maar dat moet misschien ook. Ik zie een enorme passie en toewijding. Ik ben ontroerd dat al die mensen zich in hun vrije tijd inzetten voor het gemeenschappelijk belang."

In Hilversum werkt u samen met D66, VVD en CDA, de PvdA valt buiten het college. Hoe erg is dat voor de SP?
"De PvdA heeft zo verloren dat ze er zelf niet zo'n trek in had, maar voor ons was het beter geweest als de PvdA wel was aangeschoven. Al moet ik zeggen dat de andere partijen ons er graag bij wilden hebben. De gemeente moet enorm bezuinigen, dan is het beter dat de SP meedoet. Er bestaat het idee dat de SP alleen maar geld uitgeeft, maar dat is helemaal niet waar. SP'ers hebben vaak weinig geld, het zijn zuinige mensen, en dat moeten ze ook bewijzen in het gemeentebestuur. O, ik hoor nu van mijn fractievoorzitter dat ik moet zeggen wat we hebben binnengesleept."

Oké, roept u maar!
"We schrappen dat je vier weken moet wachten op de bijstand. Er is iets geregeld voor zzp'ers. Er komt een leegstandsfonds. Maar het echte punt voor ons is sociale woningbouw. Er komen honderd huizen bij in die sector. Wij dachten dat de besprekingen daar op zouden knappen, maar D66 en ook VVD waren bereid mee te bewegen."

Arjo Klamer Beeld Elmer van der Marel/Hollandse Hoogte
Arjo KlamerBeeld Elmer van der Marel/Hollandse Hoogte

U moet met andere partijen op een lijn zien te komen, maar ook de eigen achterban tevreden houden. Hoe gaat u dat doen?
"Ik stel me dienstbaar op. Ik ga sociale zaken doen, arbeidsmarkt en middelbaar- en hoger onderwijs. De leden weten waar de problemen zitten. Ik luister graag. Misschien wordt het weleens lastig dat ik ook wetenschapper blijf, ik ga ervan uit dat ik vrijuit kan blijven spreken. Met Marijnissen en Roemer is er nooit een punt geweest waarop ik wilde afhaken. Er is weleens verschil in taalgebruik. 'Afbraak van de zorg' zou ik niet in de mond nemen. Maar dat is meer stijl."

SP-politici zijn verplicht tot een forse afdracht aan de partij. Is dat ook een reden om parttime aan de universiteit te blijven?
"Ja, dat speelt ook. Ik vind het goed dat je probeert te voorkomen dat politici er zitten voor het baantje, en dat ik er wat voor moet opgeven. Maar het wordt wel passen en meten. Ik ben zeer gepriviligeerd, ik woon heel mooi, maar als ik voltijd wethouder zou zijn, dan kom ik met dat salaris niet uit."

Waar doen de socialisten nog meer mee?
De SP had tot de verkiezingen in dertien gemeenten een wethouder. Dat worden er fors meer. In 39 gemeenten is er een college gevormd met de SP en in zeven gemeenten zit de partij nog aan tafel. "En we verwachten dat het ook daar goed afloopt", zegt secretaris Hans van Heijningen. De SP deed in 120 gemeenten mee aan de verkiezingen. In ruim eenderde daarvan levert ze nu een wethouder. "Dat is heel mooi", vindt Van Heijningen. "We zijn in opbouw, we zetten stappen vooruit."

Hilversum is niet de enige gemeente waar de partij samenwerkt met de VVD, dat gebeurt ook in veertien andere plaatsen. In 23 plaatsen zit D66 erbij, in 21 het CDA en in zestien gemeenten zit de SP in elk geval met de PvdA in het college.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden