Dat de naam PvdA sneuvelt past in de trend van lokale krachtenbundeling

Beeld anp

De PvdA-top probeert de achterban gerust te stellen over het verdwijnen van de partijnaam op lokale kieslijsten. Hoogleraar Boogers snapt die lokale fracties wel.

Lokale PvdA-afdelingen die onder een andere naam meedoen aan de raadsverkiezingen? Niets bijzonders, sust het PvdA-partijbestuur de leden. Voorzitter Nelleke Vedelaar ontkent dat de partijnaam PvdA besmet is geraakt en kiezers afschrikt.

In 39 gemeenten doen PvdA-leden mee onder een andere naam. “De lokale afdelingen kunnen dat zelf het beste inschatten”, zegt Vedelaar in een reactie op het nieuws in Trouw. “Het allerbelangrijkste is dat de kiezer een progressieve keuze kan maken.”

De partij kreeg dit weekeinde veel vragen uit de achterban over het nieuws in Trouw dat zeker elf lokale afdelingen de naam PvdA hebben geschrapt. Op de website legt het PvdA-bestuur de leden uit dat er lokaal meer wordt samengewerkt met andere progressieve partijen. Die trend is al jaren gaande en wordt hooguit nog iets sterker, aldus het partijbestuur. “In steeds meer gemeenten zijn er veel kleine politieke partijen. Om de stad bestuurbaar te houden zoeken politieke partijen elkaar op.”

Een zelfgekozen naam

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren er zulke gezamenlijke lijsten in 16 procent van de gemeenten, nu in 21 procent. Nieuw is echter dat in de helft van de gevallen de naam PvdA niet meer klinkt, maar de lokale progressieve lijst een zelfgekozen naam voert.

Hoogleraar bestuurskunde Marcel Boogers noemt het verstandig dat kleine PvdA-afdelingen de gemeenteraadsverkiezingen ingaan met een eigen naam zonder verwijzing naar de naam PvdA op de posters. “Zo maken ze zich minder gevoelig voor de landelijke trends. Dat gebeurt vaker als een politieke partij het op landelijk niveau minder goed doet.”

In 2010 speelde hetzelfde, zegt Boogers, toen de PvdA landelijk ook kampte met weglopende kiezers. Boogers onderzocht toen in opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken het succes van de vele lokale partijen, die nu al een kwart van de zetels hebben in de gemeenteraden.

Logo héél klein

“In Tilburg ging in 2010 de populaire wethouder Jan Hamming met een eigen lijst de verkiezingen in. Het logo van de PvdA stond nog héél klein op de posters, bijna onzichtbaar. Tilburg werd een van de weinige gemeenten waar de PvdA goed bleef scoren dat jaar. Ik snap het wel. Een wethouder wil afgerekend worden op wat hij of zij in de eigen gemeente gedaan heeft, niet op hoe de partij het in Den Haag doet.”

De PvdA heeft gelijk dat er een trend is dat politieke partijen lokaal meer samenwerken, vindt Boogers. Vooral de progressieve partijen, in gemeenten waar ze te klein zijn om op eigen kracht een wethouder te leveren. “De samenwerking begon onder de naam PvdA/D66/GroenLinks. Maar met een lokale naam kun je je nog beter profileren. Zo bundelen ze pragmatisch hun krachten.” Boogers ziet dat GroenLinks-afdelingen het logo van hun partij wel vaker zichtbaar houden. “Die hebben met Jesse Klaver ook een leider die populair is.”

Er zit een risico voor de PvdA aan deze trend, waarschuwt de hoogleraar. De naamsbekendheid van de partij vermindert. “De lokale PvdA-wethouder of de lokale fractievoorzitter is toch het uithangbord. Dat raakt de partij kwijt.”

Lees ook:
Plaatselijke PvdA-politici verzinnen uitwegen nu ze komende maand een zwaar verlies voorzien bij de gemeenteraadsverkiezingen. De naam PvdA schrikt kiezers af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden