Dat Calvijn ooit nog eens een hype zou worden

Het calvinistisch gehalte van minister Rouvoet is 69 procent. Een waardige eerste gebruiker van Trouws C-factor.

Hoewel minister André Rouvoet de internettest naar het calvinistisch gehalte van de Nederlander gisteren officieel in gebruik nam, ontpopte de C-factor zich de afgelopen dagen al tot een halve hype.

De test, ontwikkeld door Trouw en de VU, staat op www.trouw.nl/calvijn. De site kon aanvankelijk de toeloop van tienduizenden bezoekers, die willen weten hoe calvinistisch ze zijn, nauwelijks aan.

Rouvoet zat met zijn C-Factor van 69 procent vrij hoog. Hij was tevreden over die uitslag: „Calvijn is mij dan ook zeer dierbaar.”

Inmiddels zijn ook scores bekend van andere prominenten. Trouw-hoofdredacteur Willem Schoonen: 43 procent. Schrijver Jan Siebelink: 48. Moslima (’Meiden van Halal’) Jihad Alariachi: 64 procent.

Een van de vaste Rouvoetstemmers, agnost Herman Vuijsje, betuigde gisteren zijn sympathie voor het ’VU-kabinet’, waarin naast Rouvoet ook VU-alumni Bos en Balkenende zitten. Vuijsje noemde het kabinetsbeleid een ’noodzakelijke correctie op doorgeschoten vrijheid-blijheid ideeën uit de jaren zestig en zeventig’.

Calvinist blijkt geen scheldwoord meer. De oud-secretaris van de Nederlandse bisschoppenconferentie Eduard Kimman relativeerde het verschil tussen katholiek en calvinist. Ja, erkende hij, ’de paus maakt het verschil’, maar, vroeg hij zich meteen af, „zijn de pausen van de laatste tijd – Johannes Paulus II en Benedictus XVI – niet ook een beetje calvinistisch?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden