null Beeld

TaalTon den Boon

Dat anderhalvemeteren de trend wordt, zien we nu al aan onze woordenschat

Eind maart adviseerde minister Eric Wiebes ondernemers zich te richten op wat kranten toen nog onwennig spelden als de ‘1,5 metereconomie’.

Het woord was een schot in de roos en nog geen week later werd de anderhalvemetereconomie van toepassing op de hele maatschappij met de introductie van het woord anderhalvemetersamenleving. Nu al valt te voorspellen dat dit binnenkort een trefwoord in de Dikke Van Dale zal zijn ter aanduiding van een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte, het openbaar vervoer, winkels e.d. zoveel mogelijk in staat worden gesteld om ten minste anderhalve meter afstand tot anderen te bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën.

Omdat ‘sociale afstand’ onze hele leefwereld raakt, is anderhalvemeter- een voorvoegsel dat voorlopig niet meer weg te denken is uit onze taal. Dagelijks worden er al nieuwe woorden mee gevormd. Nu zijn het nog vooral zelfstandige naamwoorden als anderhalvemetercafé, -date, -sport, -werkplek en -winkel, die per definitie te lang zijn voor het scrabblebord.

Maar voorzichtig zie je ook al de eerste werkwoorden met dit voorvoegsel: anderhalvemeterdaten, -werken en -winkelen. Op een Belgische nieuwssite heeft zelfs al het werkwoord anderhalvemeteren (‘anderhalvemeteren voor je leven’) zijn debuut gemaakt in de betekenis ‘telewerken’, terwijl op Twitter de interessante spelling 1,5 meteren te vinden is in de betekenis ‘social distancen’. Ook dat is een kansrijk nieuw werkwoord met de betekenis ‘sociale afstand’, d.w.z. minstens 1,5 meter fysieke afstand bewaren tot anderen.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden