Taalrubriek

Dat alt-right ook ons probleem is, bevestigt het woord alt-rechts

null Beeld ANP
Beeld ANP

De AIVD waarschuwde deze week voor de gevaren van alt-right, de parapluterm voor groeperingen van extreemrechtse signatuur.

Dit Engelse leenwoord, vermoedelijk in 2008 door de Amerikaan Richard Spencer bedacht als verkorting van alternative right, figureerde in 2016 voor het eerst in een Nederlandse krant, maar is al helemaal ingeburgerd. Althans als taalvorm.

Wie of wat precies met alt-right wordt bedoeld, staat nog niet vast. Zelfs in dezelfde krant tref je er uiteenlopende omschrijvingen van aan. Zo typeerde Trouw alt-right vorig jaar als naam van een ‘bonte verzameling van neonazi’s, de Ku-Klux-Klan, racisten, anti-immigratieorganisaties, schietclubs, paramilities, antidemocraten’, maar ook als ‘verzamelnaam voor wie uiterst conservatieve denkbeelden aanhangt, maar niet wil worden verward met gewelddadige extreemrechtse groepen die in een kwade reuk staan, zoals neonazi’s en de Ku-Klux-Klan’.

Politiek beladen

Alt-right is een politiek beladen term waarvan de betekenis nog in ontwikkeling is. Toen alt-right in 2017 in Van Dale werd opgenomen, ging het om een beweging ‘in de VS met extreem-rechtse opvattingen’. Nog geen jaar later gebruiken de media het woord ook voor extreem-rechts in Europa en moet de omschrijving in het woordenboek alweer worden aangepast.

Dat de alt-rightbeweging ook speelt in Nederland, wordt bevestigd door onze taal: alt-right komt namelijk steeds vaker voor in de vernederlandste vorm alt-rechts. De AIVD vormde daar zelfs al de complexe taalvormen ‘alt-rechts gedachtengoed’ en ‘alt-rechts georiënteerd rechts-extremisme’ mee.

Ook een prangende taalvraag? Mail naar tdb@taalbank.nl.

Andere bijdragen in de Taalrubriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden