Daslook is goed voor het hart

In de keuringszaal van de Koninklijke Algemeene Vereeniging van Bloembollencultuur werd deze week een nieuwe sneeuwklok gedoopt: Galanthus elwesii 'Spring Pearl'. Deze sneeuwklok van wel 25 centimeter hoog heeft grote ronde klokjes met een haast horizontale groene streep op de binnenste bloemblaadjes. Koren op de molen van de steeds groter wordende groep van sneeuwklokjesverzamelaars.

RITA VAN DER ZALM

In de tuin maken de sneeuwklokjes plaats voor piepkleine gele narcisjes als 'Midget', dat dwergje of lilliputter betekent. Ze zijn ook maar tien centimeter hoog en staan overal verspreid tussen het frisse groene blad van Allium ursinum, daslook, dat met witte schermen pronkt als de narcisjes uitgebloeid raken.

Daslook leeft zich flink uit op wat beschaduwde vochtige en humusrijke plaatsen maar verdient zijn kostgeld ruimschoots terug als keukenkruid. De naar knoflook smakende bladeren kunnen in rauwkostsalades worden gesnipperd, zij werken cholesterolverlagend.

Kon ik het jonge groen van zevenblad ook maar eten! De hele westkant van de tuin is ermee bedekt. Dappere plannen om de wortels nu eens definitief uit te rieken (dit is een term van een Drentse collega) mislukken. Er komt zoveel water uit de duinen dat de tuin te nat is om in te werken. Als ik even stilsta bij het niet woekerende witbloeiende speenkruid (Ranunculus 'Randell's White') vormt zich een waterplasje rond mijn klompen.

Nog een praktijktip uit Drenthe: bedelf het zevenblad onder een fikse bladlaag waardoor het naar licht snakkend omhoog groeit en makkelijker is uit te trekken. Maar waar het allemaal om draait is natuurlijk volharding.

In de koelcel liggen twaalf mooie Saffraanlelies klaar om tussen de daslook te planten. Omdat er altijd wind uit zee is heb ik daar minder last van vraatzuchtige leliehaantjes dan op een beschutte plaats elders. De Saffraan- of Oranjelelie die in juni-juli bloeit werd vroeger als een onkruid beschouwd in de roggevelden op de Hondsrug en in Westerwolde, en als zodanig bestreden. Natuurlijk waren er ook mensen die wat van de bollen in hun eigen tuin plantten en er op deze manier voor zorgden dat deze fraaie lelie niet voorgoed verdween in de nevelen van de historie. Toen de belangstelling voor het zogenaamde onkruid opleefde waren er genoeg bollen terug te vinden om ermee verder te kweken. De Saffraanlelie heet nu Roggelelie (Lilium bulbiferum) en kan met zijn opstaande feloranje bloemen de show stelen in de vroege zomertuin. Plant hem als alle lelies wel 10-12 centimeter diep omdat er ook wortels boven de bol aan de stengel worden gevormd.

Lelies houden van een koele voet, het is bekend dat hosta's en lelies daarom de beste vrienden zijn. Maar ook met blauwe Tradescantia 'Leonora', roomgele Trollius 'Alabaster' of gele Lupinus 'Chandelier' zijn er oogstrelende doch degelijke combinaties te maken.

Terwijl ik de sneeuwjachten uit zee over de duinen de polder in zie trekken, maak ik een lijstje met bijenplanten voor alle maanden van het jaar. Deze week had ik op de enige zonnige maar ijskoude dag een Zweedse televisieploeg op het veld die 'Early Spring' kwam filmen. Gelukkig waren er behalve kleine irissen tientallen crocussoorten in bloei, maar slechts in één, Crocus ancyrensis 'Golden Bunch', konden we honderden bijen aan het werk zien. Een goed excuus om een middagje bij de kachel catalogi door te spitten!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden