Dashboardverleidster

Liefde organiseren. In multicultiblad Bijeen komen Turken en Marokkanen aan het woord die weten wat ze willen - precies, liefst een Turk respectievelijk een Marokkaan. De grens van het gestuurde toeval zijn de klappen die ene Ramya krijgt als ze het gearrangeerde huwelijk met een neef saboteert, en de chantage van moeder die zelfmoord wil plegen als Ramya niet... Ramya wil niet en gaat deze maand onderduiken als de familie naar Marokko afreist. Ze wil wel een man, maar een andere.

Optrekken, remmen, langszij rijden, licht op groen, optrekken, remmen en kijken, vooral veelbetekend kijken. Zo leerde een door haar onwettige echtvriend verlaten kennis nieuwe liefdes kennen. Uit de file meteen de koffer in - een gearrangeerd huwelijk voor even.

Gezocht toeval, of geen toeval? Filosofie Magazine komt er niet uit. Er staan - als altijd in dit glossy blad - mooie opstellen in dit themanummer over 'noodlot, pech en mazzel', maar bestaat toeval nu wel of niet? Dobbelt God, zoals Einstein niet wenste te geloven? Er wordt gedobbeld, menen de scribenten in Filosofie Magazine, maar er is dobbelaar noch dobbelsteen.

Filosofe Mariëtte Willemsen buigt zich over toevallige ontmoetingen, vergelijkbaar met die van de autominnares. Willemsen kan er geen sturende hand Gods in zien maar houdt het op de 'noodzaak' er in elk geval niet 'zinloos' aan voorbij te gaan.

Daar hield de dashboardverleidsterzich aan. Bij de tweede hit vanuit de file was het raak, en ze zijn nog gelukkig ook.

Antroposofisch maandblad Motief organiseerde een schrijfwedstrijd over 'Dat kán geen toeval zijn...'. Toeval blijkt niets te zijn dan: zie je 't, of zie je het niet, blijkt uit de prijswinnende inzendingen. Goed beschouwd peilt het even diep als de wijsgerige gedachten in Filosofie Magazine.

Wat geen toeval is: dat de Koran Arabisch is, want dat is Allahs eigen taal. Daar maak je geen Nederlands van. Voor Rudolf Steiners Grondsteenspreuk gaat hetzelfde op. Wie Motief leest, snapt waarom de Nieuwe Vertaling ervan niet kán. Steiner hoorde bij een volk met een andere 'volksziel', en het Nederlands is veel 'aardser' en minder 'geestelijk' dan het Duits.

Religie & Filosofie vakantietip: Het platte vakantievieren beu? Maak in de zomerfile kennis met een Duitser.

Waar anderen doemdenken over leeg lopende kerken ziet Anne van der Meiden 'kansen', schrijft hij in Horizon, Amsterdams Sow-blad. ,,Jammer genoeg zijn de kerken slecht in het aanbieden van alles wat ze in huis hebben.'' Van der Meiden, emeritus communicatieprofessor, raadt ze aan: 'Verkavel het veld, claim onderdelen' en lever dan 'een massief stuk aanbod'. ,,Kijk op de zaterdagkranten in Canada en Amerika: de kerken presenteren zich gezamelijk.''

De toekomst van de kerk in de stad is, vat hij zijn ideeën samen, een 'gelovige grabbelton. ,,Maar is daar iets mis mee?''

Nee, dachten ze op Terschelling. ,,Ik was stomverbaasd dat de kerkdeuren gesloten waren'', noteert Mathilde de Graaff in Sow-magazine Woord & Dienst over haar eerste bezoek aan Oerol. Nu ze op het Waddeneiland dominee is, moest het anders tijdens Oerol, met kerken die de deuren als stiltecentra openden, en iets op zondag.

Helaas, 'de aandacht ervoor was marginaal'. De een was weg, de ander afwezig, alleen een 'evangelisch-charismatisch geïnspireerd drietal' bedacht op het laatste moment wat, maar zo te lezen niet iets waar De Graaff warm voor liep: een fijne kindervoorstelling. Gelukkig was er de Oerol-organisatie zelf, die een betere naam voor 'stiltecentra' verzon: 'kerkbank-lounge'. Lekker chillen na de herrie. Het volk wist het te waarderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden