Das Mag mag niet naar het boekenbal

In 2014 was Jelle Brandt Corstius nog wel uitgenodigd voor het Boekenbal Beeld ANP
In 2014 was Jelle Brandt Corstius nog wel uitgenodigd voor het BoekenbalBeeld ANP

Uitgeverij Das Mag is boos. Hun schrijvers zijn ‘niet welkom’ op het boekenbal, waarmee vrijdagavond in het Amsterdamse Paradiso de boekenweek wordt afgetrapt. Succesauteurs Jelle Brandt Corstius, Lize Spit en Walter van den Berg hebben ondanks herhaaldelijk verzoek geen kaartje tot het letterenbal gekregen.

Joris Belgers

De CPNB, de organisatie achter het boekenbal, moet zich ‘diep schamen’, zegt Toine Donk, mede-oprichter van Das Mag, boos. “Dit zijn schrijvers waarvoor je de rode loper uitlegt. Je zou denken dat het boekenbal draait om de literatuur, maar de mensen die daar kleur aan geven, de schrijvers, staan niet de op de eerste plaats. Walter, Lize en Jelle doen het uitstekend. Lize’s boek is het bestverkochte literaire boek van Nederlandse taalgebied, en is net als Walter genomineerd voor de Libris. Jelle had vorig jaar het bestverkochte boek tijdens de Boekenweek.”

“Maar de CPNB zegt nu: dit is geen bal voor schrijvers, maar voor de vakbond. Wat raar is, want CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer zei afgelopen deze zaterdag in het Parool letterlijk dat het boekenbal ‘een auteursbal’ is.” Niet dus, en dat noemt Donk hypocriet.

Dat Das Mag niet op de gastenlijst staat komt doordat de jonge uitgeverij weigert lid te worden van de uitgeversbond, die in de ogen van Das Mag vernieuwing in het boekenvak in de weg staat – precies de reden waarom Das Mag is opgericht.

'Word dan lid'

Dat ‘niet welkom’ vindt CPNB-woordvoerder Peter Rosendaal veel te hard uitgedrukt. “We bewonderen deze auteurs, en we hebben Das Mag vanaf het begin gesteund. Maar wij organiseren al zestig jaar het boekenbal voor de leden van de uitgeversbond. En Das Mag is geen lid. Vorig jaar wilde ze ook al komen. Ik zeg dan: word dan lid.”

“Maar dat willen ze niet want ze zijn tegen het establishment. Ik weet ook niet waarom, maar het is triest dat ze hun auteurs op deze manier een uitnodiging ontzeggen. Ik wil ze ongelofelijk feliciteren dat twee van hun auteurs zijn genomineerd voor de Libris, maar doe niet zo kinderachtig om twee dagen voor het boekenbal zo te gaan klagen. Het gebeurt ieder jaar dat mensen slijmen bij ons om een uitnodiging, en vervolgens boos worden als ze die niet krijgen. En als Das Mag zo principieel wil doen, doen wij ook principieel.” Dat het om een auteursfeestje gaat is een misverstand, zegt de CPNB-woordvoerder nu: “Het bal is voor alle mensen in het boekenvak.”

Waarom wil Das Mag eigenlijk zo graag aanwezig zijn, terwijl ze zich afficheren als uitgeverij die het anders doet dan de rest? “Nou, voor de schrijvers is het jammer. Het is toch het klassenfeestje van het jaar”, zegt Donk. “En er is veel media-aandacht, wat lezers tot nieuwe boeken brengt.”

Dus, een vrije vrijdagavond? “Nou, Walter wilde eigenlijk sowieso al The VoiceKids gaan kijken. Jelle gaat voor de deur staan met protestborden. Maar vooral voor Lize Spit is het jammer – zij was het afgelopen jaar de literaire revelatie. Zij hoort gewoon op de rode loper.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden