Das & Boom gaat voor de otter naar de rechter

Natuurorganisatie Das & Boom daagt het ministerie van economische zaken, landbouw en innovatie opnieuw voor de rechter om maatregelen af te dwingen die het voortbestaan van de otter in Nederland moeten garanderen. Het kort geding dient op 5 september in Den Haag. Morgen dient, eveneens in Den Haag, een eerder aangespannen geding over de bescherming van het korhoen.

De otter stierf in 1988 in Nederland uit. Een jaar later besloot de overheid om de soort te laten terugkeren. Daartoe werden vanaf 2002 buitenlandse otters in Nederland uitgezet. Maar het gaat volgens Das & Boom nog steeds niet goed met de otter in Nederland. Inteelt leidt ertoe dat er te weinig otters worden geboren. Ook worden er te veel dieren doodgereden. Onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit moest vorig jaar stoppen met de wetenschappelijke begeleiding van het otterproject, nadat het ministerie de geldkraan had dichtgedraaid.

Das & Boom eist dat die maatregel wordt teruggedraaid. Ook wil de organisatie dat natuurverbindingen in otterleefgebieden in Friesland en Overijssel toch worden aangelegd, hoewel die zijn wegbezuinigd. In Friesland zou ook een tweede ottervolk moeten worden geplaatst, zodat er genetische variatie mogelijk is.

In augustus vorig jaar werd staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) al door de rechter verplicht tot de aanleg van verbindingszones tussen natuurgebieden in Limburg waarin de ernstig bedreigde korenwolven leven. Bleker vond deze verbindingen overdreven.

Das & Boom heeft het afgelopen jaar geld ingezameld om Blekers beleid eerst via de Nederlandse, maar straks ook bij de Europese rechter te bestrijden. De tactiek van de stichting is de rechter over concrete zaken uitspraak te laten doen, om met die juridische munitie vervolgens landelijk beleid te dwarsbomen.

Als eerste kwestie had Das & Boom daarom de bedreigde korenwolf ingezet. De staat is verplicht maatregelen te nemen die het leefgebied van de hamster garanderen. Het ministerie schrapte echter uit bezuinigingsoverwegingen 50 hectare van die verbindingszones in Limburg.

Opvallend in dit vonnis was dat de rechter onderstreepte dat 'het evident is dat verbindingszones tussen leefgebieden noodzakelijk zijn'. Als op de omvang van de leefgebieden van bedreigde soorten wordt bezuinigd, moeten deze juist beter onderling beter worden verbonden, aldus de voorzitter.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden