Darmera peltata

Gerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Hij verhaalt over zijn 'tuin in ontwikkeling' in de Duitse Eifel.

Mensen die deze column vaker lezen, weten inmiddels wel dat ik een Klauer ben: waar iets te halen valt, haal ik het. Een voordeel daarvan is dat planten die ik uit de buurt van mijn Eifelhuis haal, het zeker goed zullen doen in mijn tuin. Immers: de grond is dezelfde, het moet raar lopen willen de twee weken geleden door mij een stuk verderop uitgegraven lupines in mijn tuin afsterven. De beemdkronen, ganzeriken en anemonen 'Honorine Jobert' die ik een aantal weken geleden aanschafte in de Tuinen van Mien Ruys zijn weliswaar niet gestolen - ik betaalde keurig 36 euro - maar geven wel dat mooie van-tuin-naar-tuin-gevoel. Ik weet zo even niet wat voor bodemsoort Dedemsvaart heeft, maar mijn gevoel zegt dat het wel goed zal komen.

Onlangs was ik in de volkstuin van schrijfster Karlijn Stoffels. Zij heeft daar twee vrijwel onverwoestbare vijgen staan die ze voortdurend aflegt. Ik had er al eerder één, maar die bleek toch niet helemaal onverwoestbaar: hij stierf bij min twintig in een van de potten die ik op de galerij heb staan. Nu wilde ik een verse, voor in de Eifel natuurlijk. Ik liep er door de tuin en zag de zenegroen prachtig paars bloeien. "Die wil ik ook", zei ik. Dat mocht. En toen ik een lange, harige stengel zag met een teerroze bloemenscherm, besefte ik dat het de Darmera peltata was. "Die wil ik ook", zei ik. Dat mocht. Karlijn noemt de plant Indian rhubarb. Daar heeft ze helemaal gelijk in, maar wij wonen in Nederland en Duitsland, dus hij heet óf schildblad óf Schildblatt. Dat heb ik tot ik het voor deze column opzocht nooit geweten. Het is een plant die groeit als hoefblad: uit de zwarte grond komt een kale stengel met de bloem en pas later verschijnen de bladeren. Die van Schildblad zijn komvormig, staan op stengels van ongeveer 60 centimeter lang. De plant is zó stevig dat mussen in de zomer makkelijk in dat blad kunnen baden en kikkers er een veilige loungeplek van kunnen maken.

Afgelopen week zag ik op de televisie dat uit onderzoek is gebleken dat een struikje van de Intratuin de sporen van minstens tien verschillende pesticiden draagt. In concentraties die zó sterk zijn dat bijen er aan doodgaan. Dat bericht schokte me. Je staat weleens stil bij aardbeien in januari, dat je je afvraagt hoe goed je die moet wassen om eventuele bestrijdingsmiddelen kwijt te raken. Maar plantmateriaal van de Intratuin? We leven in een vreselijke wereld. Des te meer reden om planten uit te wisselen. Van tuin naar tuin. Jij mijn Darmera peltata, ik jouw bloeiende Sedum. Schildblad houdt trouwens van moerasachtige grond, op veen doet-ie het goed. Ik zou er weleens een hele klus aan kunnen krijgen op mijn leemgrond.

Philippe

Sinds jaar en dag hebben wij twee pleeborstels in onze wc. Eén schuin achter de wc-pot, de ander naast de entree. Die staat er al minstens tien jaar, een ontwerp van Philippe Starck. Vanaf 't begin vonden we het zonde deze te gebruiken, we bleven de oude gebruiken en vervangen die steeds, zodat de Philippe nog altijd ongebruikt staat te pronken. Eigenaardig is dat niemand, ook gasten niet, de Philippe gebruikt. Kennelijk is de uitstraling te stijlvol.

Kees Schouten

Afwasborstel

Ik ben nooit onder de indruk geweest van welke toiletborstel dan ook. Onze afwasborstels krijgen in de wc een tweede leven. Nieuwe borstel in de keuken? De oude gaat rechtstreeks naar de wc. Het potje waar ooit onze kinderen hun behoefte in deden is al jaren de plek waar zo'n borstel voor het grijpen ligt.

Margo Klijn

Vaatwasser

Toen ik enige jaren geleden op het forum van een populair damesblad las dat sommigen de wc-borstel in de vaatwasser reinigen, werd ik niet goed.

Simone Valk

Eeuwig leven

Mijn toiletborstel lijkt wel het eeuwige leven te hebben. Het is zo'n borstel van een bekend merk, met metalen houder. Een oerdegelijk ding dat jaren meegaat, tenminste als je er een beetje zuinig mee omspringt. Ik zou wel eens een hippere willen hebben. Bij een hip denk ik dan aan een stranddecor of zo.

Reageren?

Koopt of ruilt u uw planten?

Vorige week vroeg Diet Groothuis wat voor toiletborstel u heeft en hoe lang u ermee doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden